Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Onnozele kinderen

20 december 2016 Siebrand Krul

Het feest van de onnozele kinderen is een traditioneel katholiek feest. Het wordt gevierd op 28 december en herdenkt de moord op alle jongentjes van twee jaar en jonger in Bethlehem in opdracht van koning Herodes. Deze had namelijk tot zijn schrik van de drie wijzen (koningen) uit het Oosten gehoord dat zij op weg waren naar Bethlehem om hulde te brengen aan de pasgeboren koning der joden.

De oudste vermelding van het feest is te vinden in het Sacramentarium Leoninum uit ongeveer 485. In vroeger tijden liepen de kinderen op die dag als volwassenen gekleed langs de deuren om geld of snoep te vragen. Ook was het gebruikelijk dat de ‘Benjamin’ (de jongste zoon) van een gezin die dag mocht zeggen wat hij wilde eten.
Of de moord op de onnozele (onnosel is de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord ‘innocens’ dat onschuldig betekent) jongentjes in Bethlehem daadwerkelijk heeft plaatsgevonden wordt echter betwijfeld. Allereerst omdat deze kindermoord alleen in het evangelie volgens Mattheus (2: 16-18) voorkomt. De evangelist Lucas, die een veel uitvoeriger beschrijving geeft van Jezus’ geboorte, noemt Herodes en de drie wijzen niet en dat is opmerkelijk, omdat Lucas wel heel veel andere fragmenten uit Mattheus heeft overgenomen. Ook de chronologie is verwarrend. Volgens Lucas is Jezus geboren in het jaar 6, toen de landvoogd van Syrië in opdracht van keizer Augustus een volkstelling organiseerde, reden voor de zwangere Maria en Jozef van Nazareth naar Bethlehem te gaan. Herodes was toen al tien jaar dood.
(Ben Speet)

(Openingsbeeld: Pieter Bruegel de Oude (1525–1569), Kindermoord te Bethlehem, Pieter Bruegel de Oude. (Kunsthistorisches Museum, Wenen))

Lees het hele verhaal in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder