Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hart van de draak

20 december 2016 Siebrand Krul

De tentoonstelling Het terracottaleger – de erfenis van de eeuwige Keizer van China schetst de ontdekking, in 1974, van de begraafplaats en van het terracottaleger van de eerste keizer van China, Qin Shi Huang di. Een groots archeologische evenement in Luik waar iedereen naar uitkijkt om voor het eerst in België te mogen verwelkomen.

Deze rondreizende tentoonstelling, die al meer dan een miljoen bezoekers over heel Europa heeft mogen ontvangen (o.a. in Assen), opent op 23 december loopt tot 23 april 2017.
Het parcours brengt de bezoeker 2.200 jaar terug in de tijd, de beginjaren van China. De tentoonstelling heeft speciale aandacht voor kinderen. Er zijn allerlei pedagogische dossiers ontwikkeld, met kwizzen en minigames, zodat spelenderwijs wat van deze wondere geschiedenis kan worden opgestoken.
Er worden, op een oppervlakte van ruim 1.200 vierkante meter 250 stukken op ware grootte getoond. Een audiogids helpt de schatten te duiden.

 

 

In de lente van 1974 deden Chinese landbouwers uit de provincie Shaanxi een uitzonderlijke ontdekking toen ze een put aan het graven waren. De overblijfselen van het ondergrondse Chinese terracottaleger bleken snel de voornaamste archeologische ontdekking van de 20ste eeuw te zijn aangezien het gaat om de begraafplaats van de eerste keizer van China, Qin Shi Huang di (259-210 v.Chr.), samengesteld uit een immense hoeveelheid soldaten en paarden in terracotta.

 

 

De 120 getoonde soldaten uit het Chinese leger zien er op het eerste zicht allemaal identiek uit, maar zijn toch zo verschillend, en nemen een militaire houding aannemen: infanterie, cavalerie, boogschutters, officieren, generaals, alsook paarden en strijdwagens op ware grootte. Het pigment van de kleuren van de strijders en een oude oven die gebruikt werd voor de terracotta tonen aan hoe de figuren gemaakt werden. Authentieke harnassen en wapens geven een duidelijk beeld van de militaire strategie van het oude China. Reconstructies van bronzen spannen getuigen van de toenmalige artistieke behendigheid.

Info en E-tickets (met korting) te koop op :
www.terracotta-liege.be
Luik Guillemins
TGV Station


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder