Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Dolen door het Binnenhof

20 december 2016 Siebrand Krul

In 2020 start de renovatie van het Binnenhof, het politieke hart van Nederland. Het complex zal dan 5,5 jaar grotendeels gesloten zijn voor publiek. Het voorlichtingscentrum ProDemos heeft een 3D-app ontwikkeld waarmee bezoekers dit historische stuk Nederlands erfgoed ook gedurende deze periode (virtueel) kunnen bezichtigen. De app toont het Binnenhof in 3D-modellen in vier tijdvakken.

Met de 3D-Binnenhofapp maakt de bezoeker een tijdreis door de geschiedenis van het Binnenhof. Wandelend over het Binnenhof, kan men op de tablet in 3D-modellen zien hoe het Binnenhof eruitzag in 1630, 1860, 1970 en 2016. In iedere periode kan men op zoek naar achtergrondinformatie, politieke feitjes, architectonische wetenswaardigheden en anekdotes.

Tablets met de app zijn voor €5,- te huur bij het Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1H in Den Haag. Dat is schuin tegenover de ingang van het Binnenhof. Vervolgens gaat de bezoeker met de tablet zelfstandig het Binnenhof op, zelf een route bepalend. In de app staat een kaart met de locaties die bezocht kunnen worden. De rondwandeling is buiten en voert langs alle belangrijke gebouwen op en rond het Binnenhof zoals de Ridderzaal, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Torentje.
Meer informatie en vooraf reserveren via www.prodemos.nl/bezoekerscentrum


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder