Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Belgisch bier cultureel erfgoed

20 december 2016 Siebrand Krul

Op een bijeenkomst in Addis Abeba (Ethiopië) voegde de Unesco de biercultuur in België toe aan de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Nu zijn er meer landen met een biercultuur, maar de Belgische steekt er bovenuit vanwege de maatregelen ter bescherming van de biercultuur: opleidingen, promotie en een ‘observatorium’ ter bewaking van de kwaliteit van de brouwkunst in België.

De Unesco is verder nogal onder de indruk dat er in de Belgische biercultuur aandacht wordt besteed aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik. In een internationale vergelijking springt vooral de ongeëvenaarde diversiteit van de brouwkunst en de intensiteit van de biercultuur in het oog. Die maken zozeer deel uit van het dagelijkse leven en bij feesten in België dat deze biercultuur tot de identiteit en het cultureel erfgoed van heel het land behoort.
In elke provincie bestaan brouwerijen, bierproeversverenigingen, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap in België.

 

 

Veel bieren hebben een lokale oorsprong. Lambiekbieren bijvoorbeeld worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruik makend van spontane gisting. Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië, Oud Bruine-biersoorten worden dan weer voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen, terwijl met bier gewassen kazen ontstaan zijn in de abdijen, zoals in Chimay. Bovendien zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die verschillen naargelang de regio.
De erkenning door de Unesco betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur. Het gebruikelijke bonte Belgische palet aan politieke gezagsdragers was eensgezind in zijn enthousiasme.

 

 

En de Belgische frietcultuur?
Ook voor de Belgische frietcultuur werden door de Franse gemeenschap onlangs de eerste stappen gezet naar een erkenning als cultureel erfgoed. Die beslissing kan nog enkele jaren op zich laten wachten, maar de Belgische frieten zijn wel ‘goed op weg’ om eveneens een plaatsje op de lijst in de wacht te slepen. ‘Het Belgische bier en de frietjes allebei erkend, veel mooier kan het niet worden’.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder