Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Beelden uit Arcadië

20 december 2016 Siebrand Krul

De 19e eeuwse schilder Alma-Tadema (1836-1912) wordt geëerd met een groots onder de aandacht gebrachte expositie in Leeuwarden. Lawrence Alma-Tadema werd geboren in het Friese Dronrijp als Lourens Alma Tadema – hij verbond later zijn tweede naam en achternaam om in belangrijke catalogi als eerste te worden genoemd. Hij was een goed kunstenaar, maar vooral een slimme zakenman.

Na de kunstacademie in Antwerpen reisde hij door Zuid-Europa, waar hij de net ontdekte ruïnes van Pompeï en Rome bezocht. Zijn talent als schilder van historische stukken bracht hem naar het wereldcentrum Londen, waar hij een celebrity werd en een fortuin vergaarde.

 

 

Zijn werk heeft sinds jaar en dag een kitscherig imago. Deze kijk doet geen recht aan de historische accuratie van veel schilderijen. Sterk in hun eenvoud zijn bijvoorbeeld de scènes uit het dagelijks leven (een wijnschenkerij, een bloemenmarkt), die een realistisch beeld schetsen van de alledaagse klassieke mens. Prachtig detail is ook het gedempte licht in de arena op Ingang van het theater (1866). Alma-Tadema schilderde dit werk toen net was ontdekt dat de arena overdekt was.

 

 

Zijn grootste verdienste is wellicht zijn voorbeeldfunctie voor de filmindustrie. Regisseurs die zich in de loop van de decennia waagden aan de Oudheid (o.a. Gladiator van Ridley Scott) citeerden rijkelijk uit zijn kleurrijke werk. Omdat veel films naast de schilderijen worden geprojecteerd, is de tentoonstelling sowieso verplichte kost voor liefhebbers van (zwijgende) cinema.
(Jaap Krol)

Fries Museum. Wilhelminaplein 92, Leeuwarden.
telf. 0031 – 58 25 55 500
www.friesmuseum.nl
Alma-Tadema, klassieke verleiding, t/m 7 februari 2017


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder