Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Woonoord in beeld

02 november 2016 Siebrand Krul

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat de eerste Molukkers naar Nederland kwamen. In de media leeft vooral het beeld van gijzelingen en wijkgeweld, de tentoonstelling Verloren Banden belicht juist een hele andere kant. Toch is de aanleiding van deze expositie allerminst vrolijk. Wanneer de overheid in de jaren zeventig besluit dat de Molukse gemeenschap moet integreren in de Nederlandse wijken, worden de tot dan toe tijdelijke opvangkampen één voor één ontruimd. Zo ook in het Gelderse Vaassen, waar de ontruiming uitloopt op een veldslag.

Voor veel jongeren biedt de gedwongen verhuizing ook geen nieuw perspectief, hun uitzichtloze situatie vertaalt zich in hoge werkloosheid en drugsproblemen. Met behulp van overheidssubsidie pakt een aantal jonge Molukkers de filmcamera en microfoon om hun omgeving – het nieuwe woonoord – in beeld en geluid vast te leggen. Het is een poging het leven in eigen hand te nemen, maar ook om andere jongeren uit het drugscircuit te houden.
Tussen 1979 en 1995 is er voor meer dan 130 uur film vastgelegd, waarvan intussen nog maar een klein gedeelte is gedigitaliseerd. Een selectie daar weer uit is nu te zien in het CODA Museum in Apeldoorn (sowieso een pand dat het bekijken waard is). Sport, dans, muziek, vakantieactiviteiten, huwelijken en allerlei bijeenkomsten geven op deze expositie een zeldzame inkijk in het dagelijks leven van wat door velen wordt gezien als een gesloten gemeenschap.
(Jaap Krol)

CODA, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn www.coda-apeldoorn.nl
Tot 8 januari 2017

 

(Openingsbeeld: De filmcrew.)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder