Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Toen Eisenhower president was…

02 november 2016 Siebrand Krul

Van 1953 tot 1961 was Dwight D. Eisenhower president van de Verenigde Staten. De oud-legercommandant in WO II liet zich door Harry Truman overhalen zich beschikbaar te stellen als president. En hij werd met een grote meerderheid verkozen. Opnieuw kreeg hij met oorlog te maken, de Koude Oorlog. In deze jaren, eind jaren vijftig, begin jaren zestig was New York al een kleurrijke stad, maar een toeristische trekpleister zoals tegenwoordig was ze nog niet.

De Nederlandse fotograaf Luc Timmers (1917-1993) is er tijdens het presidentschap van Eisenhower verschillende keren geweest en legde in kleur vast wat hij zag. Al in 1939 had Timmers van uitgeverij/drukkerij De Spaarnestad het verzoek gekregen zich geheel toe te leggen op kleurenfotografie. Dat was heel vroeg, omdat medio jaren dertig pas de eerste goed bruikbare kleurenfilms door AGFA en KODAK op de markt werden gebracht. Hij moet dan ook beschouwd worden als een van de Nederlandse pioniers in kleurenfotografie. Voor het maken van zijn kleurenbeelden werkte hij met diafilm, omdat dia’s voor reproductie in geïllustreerde tijdschriften makkelijker gebruikt konden worden (er hoefde namelijk niet eerst een fotografische (tussen)afdruk gemaakt te worden).
De kleurendia’s van Timmers – waarvan de vroegste dus dateren uit de tweede helft van de jaren dertig en het merendeel tijdens latere reizen is gemaakt – zijn onlangs opgedoken en door nazaten van de fotograaf aan het Nationaal Archief in Den Haag geschonken. In de tentoonstelling Onderweg. Met de fotograaf op reis worden ze voor het eerst aan het publiek getoond.

 

Op de Hudson River, Luc Timmers, ca 1960. (Nationaal Archief Den Haag)

Op de Hudson River, Luc Timmers, ca 1960. (Nationaal Archief Den Haag)

Beeldpuzzel

Timmers heeft veel gereisd, maar niet altijd precies bijgehouden wanneer hij welke foto’s had gemaakt. Maar soms verraden de beelden het moment. Op een van de foto’s is op straat een bord te zien met de tekst ‘RE-ELECT WAGNER FOR MAYOR’. Robert F. Wagner diende drie termijnen als burgemeester van New York City (van 1954 tot 1965). Het beeld zou gemaakt kunnen zijn ten tijde van de campagne voor de tweede herverkiezing van Wagner, rond 1960/61.

 

Luc Timmers, Diner, New York, 1957. Op het postertje links staat Now Playing: The Pajama Game, een film met Doris Day. Hieruit valt af te leiden dat de foto in 1957 is geschoten. (Nationaal Archief Den Haag)

Luc Timmers, Diner, New York, 1957. Op het postertje links staat Now Playing: The Pajama Game, een film met Doris Day. Hieruit valt af te leiden dat de foto in 1957 is geschoten. (Nationaal Archief Den Haag)

Op andere foto’s zien we uithangborden en neonreclames voor films die waarschijnlijk net in première zijn gegaan. Op een foto is een uithangbord zichtbaar met reclame voor The tin star, een film met Henry Fonda en Anthony Perkins die op 23 oktober 1957 in première ging. Op een andere foto is een reclame te zien voor de film Search for Paradise, eveneens uit 1957. Op weer een andere foto wordt als ‘surprise hit of the year’ de film A fist full of dollars aangekondigd met Clint Eastwoord. Deze ging pas september 1964 in première.
Het is dus aannemelijk om te concluderen dat de fotograaf meerdere keren in New York is geweest. In elk geval heeft Timmers een waardevolle schat aan kleurendia’s nagelaten.
(Elwin Hendrikse, Nationaal Archief)

(Openingsbeeld: Luc Timmers, straatbeeld New York, 1957/58. (Nationaal Archief Den Haag))

Bekijk alle foto’s in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder