Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Monroe president!

02 november 2016 Siebrand Krul

De presidentsverkiezingen van 1816, 200 jaar geleden, waren de achtste voor het jonge land. Ze werden gehouden van vrijdag 1 november tot woensdag de 4de. De nieuwe man zou de opvolger worden van James Madison, de vierde president die acht jaar had gezeten en één van de founding fathers van het land was. Presidentskandidaat James Monroe was Madisons minister van Buitenlandse Zaken en had daarmee een groot voordeel op de zwakke oppositie. Monroe won in het kiescollege met 183 tegen 34.

De tweede ambtstermijn van Madison waren overschaduwd door de nieuwe oorlog met de Engelsen in 1812. Hoewel de strijd niet in hun voordeel was beslecht, konden de Amerikanen wel leven met de vredesvoorwaarden van 1815. Dat leverde de groepering van Madison en Monroe voordeel op bij de verkiezingen. De federalisten hadden nu flink nadeel van hun verzet tegen de oorlog.

 

De kansloze presidentskandidaat,  federalist Rufus King.

De kansloze presidentskandidaat, federalist Rufus King.

Bovendien had Madison hun de wind uit de zeilen gehaald met federalistische maatregelen zoals de oprichting van een nationale bank en invoeraccijnsen. Nu hadden de federalisten weinig speerpunten meer voor hun campagne die dan ook reddeloos verloren ging. Eigenlijk was er niet eens een serieuze eigen kandidaat, al gold Rufus King als zodanig. Bij de verkiezingen van 1820 was er letterlijk geen tegenkandidaat en won Monroe nog makkelijker.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder