Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hoe kies ik een president?

02 november 2016 Siebrand Krul

De Amerikaanse president wordt niet rechtstreeks door het volk gekozen, maar door een college van kiesmannen en -vrouwen. De kandidaat die erin slaagt minstens 270 leden van dit college achter zich te krijgen heeft gewonnen. De verkiezingen zijn per staat georganiseerd en in bijna alle staten geldt dat wie de meeste stemmen behaalt, álle stemmen krijgt van het college: The winner takes it all dus.

Dat systeem leidde er onder meer toe dat in 2000 George W. Bush in het Witte Huis kwam wonen terwijl de democratische kandidaat Al Gore bij elkaar opgeteld meer stemmen had gekregen. Jammer genoeg voor hem waren dat niet de stemmen van kiesmannen. Bush kreeg alle 25 stemmen van de leden van het kiescollege in Florida, hoewel hij daar maar 573 stemmen méér had gehaald. Geen wonder dat het weken duurde voordat alles was herteld, ook al vanwege de krakkemikkige manier van stemmen (gaatjes prikken). Als die stemmen in Florida volgens het in andere landen gehanteerde systeem van evenredige vertegenwoordiging waren verdeeld, dan had Bush dertien gekregen en Gore twaalf. Gore had dan dus gewonnen. Overigens is het principe van The winner takes it all niet zo ongebruikelijk: in Groot-Brittannië gaat het net zo.

 

president-wb2
Het systeem met de kiesmannen stamt uit 1787 en is een compromis tussen voorstanders van een direct gekozen president en pleitbezorgers van een getrapte verkiezing door het congres.
In vier stappen naar het Witte Huis:
*Voorverkiezingen: In elke staat nomineren de partijen de kandidaten die basisdemocratisch zijn gekozen.
*Partijconventies: De kandidaat die de meeste afgevaardigden achter zich krijgt mag door.
*Verkiezingsdag: Wie krijgt de meeste kiesmannen? De burgers beslissen daarover op 8 november 2016.
*Beëdiging: Gelukt! Op 20 januari 2017 zal de nieuwe president de ambtseed afleggen.

 

president-wb1

In de nieuwe G-GESCHIEDENIS staan allerlei boeiende artikelen over de presidenten van de Verenigde Staten. G-GESCHIEDENIS is nu overal te koop voor slecht 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder