Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Belgica-herbouw

02 november 2016 Siebrand Krul

In het decembernummer uit 1914 van G-Geschiedenis stond een artikel over de fameuze reiziger Adrien de Gerlache en zijn schip de Belgica. Op 16 augustus 1897 vertrok de avonturier uit de Antwerpse haven. Op bijna dezelfde plek, in het Natiënhuis aan de Jordaenskaai 25 tegenover het Steen, is nu de tentoonstelling ‘Antarctic Pioneers’ te bezichtigen. Hier herleeft het verhaal van de eerste overwintering op Antarctia door de Belgica-expeditie.

Naast dit bloedstollende verhaal van de onverschrokken ontdekkingsreizigers die de eerste wetenschappelijke reis naar Antarctica ondernamen, kan je ook zien hoe het werklozenproject De Steenschuit in Boom een replica bouwt van de stoere driemaster Belgica.
De tentoonstelling is open voor het publiek op alle zondagen in november 2016 van 14 tot 17 uur, toegang 5 euro per persoon. Kinderen onder 12 jaar gratis.

Zie ook: www.newbelgica.org

(Openingsbeeld: De bemanning van de Belgica begraaft Emile Danco vanuit de vastgevroren Belgica.)

Adrien de Gerlache.

Adrien de Gerlache.

 

agenda-belgica-wb2


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder