Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Japanse prenten

22 oktober 2016 Siebrand Krul

Hoe eenvoud prachtige kunst kan opleveren, bewijzen eens temeer de Japanse prenten die het Brusselse Jubelparkmuseum toont in de expositie Ukiyo-e. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling over Japanse prentkunst sinds Europalia Japan (1989). Op dit lang verwachte event ontdekt het publiek de wereldvermaarde verzameling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

De expo doorloopt de Japanse prentkunst vanaf de eerste stappen in zwart-wit tot de relance begin 20ste eeuw maar schenkt daarnaast ook aandacht aan enkele bijzondere thema’s zoals de erotische prenten of de hoogstaande productie van Osaka.
Oosterse schoonheden, samurai, de berg Fuji… De bezoeker ontdekt de iconen uit de Japanse cultuur die de kunstenaars van het Land van de Rijzende Zon inspireerden en vertoeft in het gezelschap van grote namen zoals Hokusai, ontwerper van ’s werelds bekendste Golf. Een reeks werken van Dimitri Piot sluit de tentoonstelling af. Deze Belgische tekenaar creëert hedendaagse interpretaties van de ukiyo-e prenten.

 

agenda-okiyo-2-wb

Japanse prenten zijn extreem lichtgevoelig. Omwille van de conservatie worden zij halverwege de tentoonstelling gewisseld (nieuwe reeks vanaf 20 december). Na de expositie verdwijnen de prenten weer voor vele jaren naar de reserves.
Ukiyo-e loopt parallel met de tentoonstelling ‘A Feverish Era In Japanese Art’ in BOZAR, ‘Made in Japan’ in CC Strombeek en ‘In Praise of Waves’ in workspacebrussels.
Ukiyo-e is tot 12 februari te bezichtigen.

Jubelparkmuseum
www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/ukiyo-e


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder