Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Helder realisme

22 oktober 2016 Siebrand Krul

Met zijn heldere licht en realistische stijl wordt de schilder Jan Weissenbruch (1822-1880) wel de Vermeer van de 19de eeuw genoemd. Het Haarlemse Teylersmuseum heeft een knappe overzichtstentoonstelling gemaakt van het betere werk van Weissenbruch. Opvallend zijn de bruiklenen uit Osborne House (Isle of Wight), het voormalig zomerhuis van koningin Victoria en prins Albert. De twee schilderijen die de prins vlak voor zijn dood voor de koningin kocht, zijn voor het eerst buiten Engeland te zien.

Jan Weissenbruch is een van de meest eigenzinnige Nederlandse kunstenaars van de 19de eeuw. Met felblauwe luchten en heldere lijnen bracht hij de oude poorten, muren en torens in beeld die in rap tempo werden afgebroken om plaats te maken voor de moderne tijd. Met een romantische liefde voor het verleden legde Weissenbruch het verdwijnende oude Nederland vast, maar met een fotografische scherpte en realisme die ultramodern was.
Weissenbruchs verstilde schilderijen zijn geliefd bij de kenners, maar bij het grote publiek relatief onbekend. In zijn tijd gold hij als een kunstenaar van formaat. Hij richtte kunstenaarsverenigingen op, exposeerde internationaal en verkocht zijn schilderijen aan vorstenhuizen, verzamelaars en musea. Teylers Museum kocht in 1887 het schilderij Aan de Lek bij Elshout dat sindsdien in de Tweede Schilderijenzaal hangt.

Weissenbruch schilderde het allerliefst de verstilde kleine steden in het rivierengebied. Daar vond hij een ideaal Nederland waar de tijd leek te hebben stilgestaan, alsof je een eigentijdse versie van een 17de-eeuws schilderij binnenstapte. Vooral in Culemborg was hij vaak. Samen met het Museum Elisabeth Weeshuis organiseert Teylers Museum (dat zelfs leeg de moeite van een bezoek waard is) diverse activiteiten waarmee bezoekers in Culemborg in de voetsporen van Weissenbruch kunnen treden.

De tentoonstelling duurt tot 8 januari en wordt begeleid door een catalogus.
Afbeelding: Jan Weissenbruch (1822-1880), Aan de Lek bij Elshout, collectie Teylers Museum


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder