Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Groote Oorlogfoto’s

22 oktober 2016 Siebrand Krul

Het Brusselse Rijksarchief heeft meer dan 6.000 (vaak onbekende) foto's over de Eerste Wereldoorlog online gezet. Alle aspecten van 'de Groote Oorlog' komen erin aan bod: de invasie, de militaire operaties aan het IJzerfront, de Belgische regering in Sainte-Adresse, de collaboratie- en weerstandsnetwerken, de bevrijding, de overwinningsceremonies en de eerbetuigingen aan de oorlogsmartelaren.

De rijke en diverse fotocollectie over de Eerste Wereldoorlog, die wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief, werd gevormd door een grootschalige inzamelingsactie onmiddellijk na de oorlog. De collectie bestrijkt alle aspecten van de Eerste Wereldoorlog: de invasie, het bloedbad onder de burgers en andere wreedheden, de strijd voor het behoud van het patrimonium, militaire operaties aan het IJzerfront, het dagelijks bestaan van de soldaten, de propaganda en de Belgische regering te Sainte-Adresse, het burgerleven in België onder het juk van de bezetter, de opvang van Belgische en buitenlandse vluchtelingen, de vernielingen aan het industrieel weefsel, de collaboratie en de weerstandsnetwerken, de bevrijding van het grondgebied, de overwinningsceremonies en de eerbetuigingen aan de oorlogsmartelaren.

 

rijksarchief-wb

Vandaag kan iedereen deze buitengewone collectie online bekijken, dankzij het inventariserings- en digitaliseringswerk dat eind 2014 werd ingezet. Het digitaliseren van afdrukken op papier stelde weinig problemen. Voor negatieven op glasplaat echter – waarvan geen afdrukken bestonden – was het een heel ander, maar boeiend en leerzaam verhaal. Het Rijksarchief digitaliseerde de voorbije jaren niet alleen foto’s, maar ook andere documenten over de Eerste Wereldoorlog. De zoekwebsite van het Rijksarchief herbergt meer dan 80.000 gedigitaliseerde documenten met betrekking tot de Raad van Vlaanderen (een collaboratieorgaan dat in 1917 werd opgericht door de activisten) en de Patriottische Diensten (het geheel van verzets- en inlichtingennetwerken, tijdens de oorlog actief in België).
Doordat de auteur van de beschrijvingen, Pierre-Alain Tallier, Franstalig was, zijn deze voorlopig alleen nog in het Frans beschikbaar. (Openingsfoto: verwoeste universiteitsgebouwen in Leuven)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder