Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Op zoek naar Utopia

21 september 2016 Siebrand Krul

Dirk Martens publiceerde in 1516 in Leuven de eerste druk van de Utopia van Thomas More. Het boek symboliseert het begin van een nieuw tijdperk. De Engelse staatsman en humanist koos niet toevallig Leuven uit: dit was een centrum van intellectueel Europa. De Dijlestad gedenkt Utopia groots met een spraakmakende tentoonstelling en een stadsfestival. 'Op zoek naar Utopia' wordt de grootste Vlaamse tentoonstelling van 2016. Er komen maar liefst negentig topstukken van over de hele wereld naar M-Museum Leuven.

Vlaamse meesters als Quinten Metsys en Jan Gossaert en ook buitenlandse kunstenaars als Albrecht Dürer en Hans Holbein zijn maar enkele van de namen die een breed publiek zullen bekoren. Organisator KU[N]ST Leuven is fier dat het befaamde Portret van Erasmus door Quinten Metsys uit de collectie van koningin Elisabeth II van het Verenigd Koninkrijk in bruikleen wordt gegeven. Daarnaast krijgt Leuven de primeur van drie gerestaureerde Besloten Hofjes uit Mechelen én komen vijf van de zeven authentieke Leuvense hemelsferen en de twee mooiste Leuvense astrolabia van Gerard Mercator en Adriaan Zeelst voor het eerst terug naar huis. Curator prof.dr. Jan Van der Stock (Illuminare / KU Leuven) – de man achter de Rogier van der Weyden-tentoonstelling – is erin geslaagd om in een bijzonder tentoonstellingsconcept al deze werken optimaal tot hun recht te laten komen.

Kaart van 'Utopia' (1518), ingekleurd door Exponanza.

Kaart van ‘Utopia’ (1518), ingekleurd door Exponanza.

Om de verwachte bezoekersopkomst in goede banen te leiden werkt de organisatie met timeslots. Naast losse tickets is er een speciaal Utopia-combiticket voor zowel de tentoonstellingen in M – Museum Leuven als voor de Universiteitsbibliotheek met ondermeer de tentoonstelling Utopia and More over het leven van Thomas More en de utopische literaire wereld.
Zie www.utopialeuven.be. Op de website presenteert KU[N]ST Leuven ook het stadsbrede programma én het samenlevingstraject Youtopia.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder