Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Klein genieten

21 september 2016 Siebrand Krul

Yvette Mulder en Gertjan de Haan waren net op tijd om een 19de-eeuwse arbeiderswoning in Rottevalle (Friesland) van de slopershamer te redden. Ruim twee jaar werkten ze met veel liefde aan de restauratie. Het in 2014 zwaar vervallen huisje was dertig jaar lang in bezit van Anne Veenstra-Posthumus. Toen zij overleed, werd het huisje te koop aangeboden. De eerste koper wilde het pandje slopen.

Er was zelfs al een sloopvergunning aangevraagd, maar de koper besloot het toch door te verkopen. Op 13 april 2014 zagen Yvette en Gertjan een briefje op het raam. Een paar dagen later was de koop gesloten. ‘Wij hadden nooit het plan om een monument te gaan kopen. Mijn partner Gertjan is timmerman en hij had weleens over een oude boerderij gezegd dat hij daar wel “iets” mee zou willen, ooit. Maar toen we het “te koop”-bordje bij het huisje van Anne P. zagen en de ruime grond die nog achter het huisje bleek te liggen, was ons besluit snel genomen. Ik mompelde iets over bed & breakfast en Gertjan vond dat er best iets van te maken viel. Het was dus snel geregeld.’

 

De basisconstructie bleef gehandhaafd, maar gaf, gestript, een nogal desolate indruk.

De basisconstructie bleef gehandhaafd, maar gaf, gestript, een nogal desolate indruk.

Hobby
Gertjan had als timmerman al gewerkt aan restauratieprojecten, zoals de klokkenstoel en de kerk in het dorp. Maar dit was toch grootschaliger. ‘Twee jaar lang heb ik hier al mijn vrije tijd aan besteed, ik heb geen zaterdag overgeslagen. Ik heb ontdekt dat dit een grote hobby van mij is: het oude bewaren en er tegelijkertijd iets moois van maken waar je weer jaren mee vooruit kan.’ Zijn kennis van bouwmethoden uit het verleden kwam ons goed van pas.

 

De zogeheten Friese schaatsvoeg. minder sjiek dan een snijvoeg, en daarom beter passend bij dit eenvoudige arbeidershuisje in de Friese Wouden.

De zogeheten Friese schaatsvoeg. minder sjiek dan een snijvoeg, en daarom beter passend bij dit eenvoudige arbeidershuisje in de Friese Wouden.

Friese schaatsvoeg
‘Er ging bij de gemeente gejuich op toen ze hoorden dat wij het huisje wilden kopen. Ze hebben ons enorm geholpen. Wij kregen een restauratiesubsidie en er werd voor gezorgd dat we voor de bouwvak de bouwvergunning in huis hadden. Gertjan kon daardoor in zijn vakantie de eerste klapper maken. De monumentenadviseur van de gemeente, Gertjan Timmer van Hûs en Hiem, heeft ons goed ondersteund. Zijn kennis van bouwmethoden uit het verleden kwam ons goed van pas. Hij vertelde ons bijvoorbeeld dat bij Friese arbeidershuisjes een daagvoeg hoort. Die daagvoeg wordt ook wel de Friese Schaatsvoeg genoemd: met een oude Friese doorloper wordt langs een geleide-ijzer de daagsnede in de voegen getrokken. We zijn erg blij dat we dat advies hebben opgevolgd, een snijvoeg was veel te luxe geworden qua uitstraling.’

 

Yvette Mulder en Gertjan de Haan.

Yvette Mulder en Gertjan de Haan.

Verzakt
‘Het huis is 35 centimeter verzakt, dat zie je echt wel met het blote oog. Het huisje bleek helemaal geen fundering te hebben, die hebben we inmiddels aangebracht.’ Gertjan stond voor een flinke uitdaging. ‘Er zijn veel dingen die ik als timmerman in een oogopslag op maat kan maken. Maar hier moest ik soms wel vijf keer opnieuw passen en meten. Ook degene die alleen maar kwam om een deurmat op maat te snijden, versneed zich drie keer.’ Dat scheve is meteen ook het bijzondere aan het huisje. Yvette: ‘Wij wilden dat niet wegwerken, het geeft het huisje ook iets authentieks. Maar het had wel tot gevolg dat werkelijk alles op maat gemaakt moest worden.’

 

De nieuwe buitenzijde.

De nieuwe buitenzijde.

Plaatje
‘Wij hadden een plaatje in ons hoofd en daar werkten we naar toe. Soms bleek dan later dat ons gevoel klopte met wat er vroeger was. De bedstee was, toen wij het huisje kochten, lichtgroen. Ik wilde die wand rood maken. Toen ik begon met schuren, kwam er door al die verflagen een rood streepje verf tevoorschijn! Van de monumentenadviseur leerden wij ook de achtergrond van de uitdrukking ‘ondergeschoven kindje’. Vroeger bevond zich onder de bedstee een lade waar een baby een slaapplekje had. Hoewel wij in dit huisje niet zo’n lade aantroffen, hebben we er toch een soort van ‘ondergeschoven kindje’ in gemaakt.’

 

Slaapkamer na de renovatie.

Slaapkamer na de renovatie.

Klein genieten
‘Wij hopen dat wij huurders trekken, die de zorg en aandacht die wij hebben besteed aan al die details weten te waarderen. Wij hebben als motto gekozen ‘klein genieten’, omdat wij vinden dat het de kleine dingen zijn die het hem doen. En ’t Stee fan Anne P. is klein, maar van alle gemakken voorzien, waardoor het toch ook weer niet heel klein voelt. De eerste gasten hebben inmiddels ’t Stee fan Anne P. in gebruik genomen. De officiële opening vindt plaats in het open monumentenweekend. Op zaterdag vieren wij een feestje en op zondag mag iedereen komen kijken.’

’t Stee fan Anne P.
Anne Posthumus werd op de lagere school Anne P. genoemd, omdat er nog vier Annes bij haar in de klas zaten. Veel mensen in Rottevalle en daarbuiten spraken over het huisje van Anne P. als ze het over dit pand hadden. Om die reden hebben Yvette en Gertjan de naam van het huisje aan Anne P. verbonden. Anne P. gebruikte het pandje als atelier, waar kinderen van de basisschool in Rottevalle op knutselcursus konden. Kinderen kozen dit vak misschien wel vooral om een keer in dit bijzondere huisje te kunnen kijken, maar ook het dropje halverwege de middag was een belangrijke trekpleister. ’t Stee is een ander woord voor plaats en Anne P. was een oprechte Friezin, vandaar de Friese benaming: ’t Stee fan Anne P.
(Monumenten.nl)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder