Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Joodse vluchttunnel ontdekt

21 september 2016 Siebrand Krul

Een internationaal onderzoeksteam is er onlangs in geslaagd met hulp van scanning technologie de exacte locatie te traceren van een 34 meter lange vluchttunnel in het Ponarbos buiten de Litouwse hoofdstad Vilnius (Wilna). Onmiddellijk na de Duitse inval in juni 1941 begonnen de Duitsers, daarbij enthousiast geholpen door collaborerende Litouwers, de joden aldaar op te pakken en te executeren.

Tussen juli en november 1941 werden bijna 138.000 vermoord, zo’n 80% van de totale joodse bevolking. Ongeveer 70.000 van hen werden in het Ponarbos gedood en daarna in kuilen begraven.
Toen in de loop van 1943 bleek dat de krijgskansen keerden, begonnen de Duitsers met het uitwissen van de sporen van hun misdaden. Joodse en Russische gevangenen van het concentratiekamp Stutthof werden naar het bos gestuurd om de lijken op te graven en te verbranden, een karwei dat maanden in beslag zou nemen. ’s Avonds werden de gevangenen in een kuil gezet en daar bewaakt. Omdat wel duidelijk was dat ook zij zouden vermoord wanneer hun werk was geklaard, besloot een groep in die kuil een tunnel te graven om zo te kunnen ontsnappen. Volgens een van de weinige overlevenden was het vooral Isaac Donim die daartoe het initiatief nam, nadat hij bij het graven de lichamen van zijn vrouw en enige familieleden had herkend.
Het duurde ongeveer drie maanden voor de tunnel af was. Op 15 april 1944 waagde een veertigtal gevangenen het erop. De Duitse bewakers hadden hen echter al snel in de gaten, openden het vuur en doodden de meesten van hen. Slechts elf slaagden erin de veilige bosrand te bereiken en wisten zich aan te sluiten bij partizanengroepen.
(Ben Speet)

(Openingsbeeld: Gevangengenomen joden wachten op hun executie in een kuil in het Ponarbos.)

Lees nog meer interessant geschiedenisnieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder