Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Google-maps op zijn Romeins

21 september 2016 Siebrand Krul

De Romeinse Grens (de Limes), het grootste archeologisch monument in Nederland, krijgt veel aandacht in musea rond de Maand van de geschiedenis in oktober. Dit jaar heeft de Maand als thema Grenzen, en dan mag deze oudste grens van ons land vanzelfsprekend niet ontbreken. Er zijn twee tentoonstellingen over de Limes: Gezichten van de Limes, de romeinse Rijksgrens in Nederland in Museum Het Valkhof in Nijmegen en Geld van de Limes, de romeinse Rijksgrens in Nederland in het Centraal Museum in Utrecht. Beiden zijn te bezichtigen tot 15 januari 2017.

Satellietbeelden
Een nieuw gereconstrueerd satellietbeeld van het limesgebied in Nederland is speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld door Olav Odé in samenwerking met tal van archeologen. Het staat centraal in de tentoonstellingen in Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Centraal Museum in Utrecht. De kaart toont de oude loop van de rivieren, Rijn en Waal, en de vegetatie, op basis van de huidige wetenschappelijke kennis. Ook de bekende locaties van de forten en civiele nederzettingen zijn in beeld gebracht. Deze visualisatie brengt de Romeinse tijd dichter bij onze huidige tijd. Daarnaast zorgen reconstructies van militaire forten ervoor dat het publiek zich beter kan voorstellen hoe deze eruit zagen en hoe de Limes functioneerde. Bijzondere en waardevolle vondsten uit het limesgebied zullen in de tentoonstellingen te zien zijn: muntschatten en handelsproducten in het Centraal Museum en helmen van infanterie en cavaleriesoldaten in Museum Het Valkhof.

 

maand-wb-ijzeren_gezichtshe

Wat is de Romeinse Limes ?
De Romeinse Limes is de grens van het Romeinse Rijk en ligt grotendeels verborgen in de bodem, maar is op veel plaatsen toch zichtbaar gemaakt. De Rijn vormde in ons landschap een natuurlijke grens en bood daarnaast een logistiek voordeel als transportroute. Deze ‘natte limes’ loopt ook door het huidige Duitsland, gezamenlijk de Nedergermaanse Limes genoemd. Bijna vier eeuwen is deze grens onafgebroken en in vrede gebruikt. Dit heeft een archeologische schat nagelaten in onze bodem. Sporen van de oude rijksgrens zijn te vinden in onder meer museale collecties, themaparken en markeringen in het landschap en in steden. Funderingen van forten, wachttorens, kades, havens, badhuizen en voorraadschuren zijn gevonden. Er zijn delen van de limesweg opgegraven en maar liefst 22 schepen zijn geborgen. Nederland en Duitsland dragen de Nedergermaanse Limes voor als Werelderfgoed; hij staat op de voorlopige lijst, met een beoogde toelating in 2021.

Meer Limes
In Castellum Hoge Woerd is vanaf september een tentoonstelling over 3000 jaar bewoning in Leidsche Rijn, waar de Romeinse periode ruim de aandacht krijgt. Castellum Hoge Woerd is gebouwd op de contouren van een Romeins fort dat aan de Limes lag. In Museum Hoge Woerd is het Romeinse schip De Meern 1 te zien, maar liefst 25 meter lang. Het panorama vanaf de wallen en de zogeheten ‘tijdvensters’ met monitors met 3Dreconstructies geven een verrassend beeld van een garnizoensstadje aan de Limes. In het archeologiehuis in Zuid-Holland, naast het Archeon, is tot eind 2016 de expositie te bezichtigen Leven langs de Limes-Zwammerdam, waarin de spectaculaire vondst van een Romeinse boomstamkano te zien is, die na jaren terug keert in Zuid-Holland. Kijk op www.romeinselimes.nl voor alle initiatieven, tentoonstellingen, collecties en activiteiten over de Romeinse Limes.

Zie voor het volledige programma: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder