Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rijdende monumenten

01 september 2016 Siebrand Krul

Traditiegetrouw vindt op zaterdag 10 september de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. 'Ornamenten en iconen' is het thema. In Vorstelijk Baarn, in het Gooi, zullen circa vijftig rijdende monumenten de dag een toepasselijke inhoud geven. De rijtuigen doen ook Lage Vuursche, Soest en Paleis Soestdijk aan en doen mee aan een soort schoonheidswedstrijd voor het 'Nederlands kampioenschap'. De apotheose is op de Brink in Baarn.

Samen met de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij organiseert de stichting Baarn Culturele Evenementen dit Nederlands Kampioenschap voor historische rijtuigen en koetsen. De jury beoordeelt op onder meer authenticiteit van het rijtuig, de aanspanning, de conditie van de paarden, originaliteit, etc. De deelnemers aan het NK zijn de aanspanningen die in het huidige seizoen het hoogst gescoord hebben. Een rondrit via Lage Vuursche en Soest naar Paleis Soestdijk volgt na de jurering. Hoogtepunt wordt het spectaculaire defilé van rijtuigen op de Brink in Baarn. Als opwarmer voor het publiek is er een demonstratie met pony’s en prinsessen.

 

Agenda-Koetsen-rouwkoets-wb
Om 11.30 uur vertrekt de stoet vanuit Lage Vuursche naar Soest en komt rond 12.15 uur op het voorterrein van Paleis Soestdijk waar het publiek kan kijken terwijl de deelnemers lunchen. Om 13.40 uur gaat het verder naar Baarn, het defilé daar is om 14.00 uur.
In Nederland zijn naar schatting ongeveer drieduizend klassieke rijtuigen en koetsen in particulier bezit. Jaarlijks organiseert de Nederlandse vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) een twintigtal concoursen in het land om het cultureel erfgoed van dit ‘rijdende museum’ voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. Op deze manier kan men zien en beleven hoe het historische rijtuig eruit zag, bespannen met paard of paarden en een traditioneel geklede koetsier op de bok. Meer informatie over het NK Traditioneel Gerij is te vinden op de speciale website www.rijdende-monumenten.nl.

http://www.rijdende-monumenten.nl/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder