Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kurth en Sitting Bull

01 september 2016 Siebrand Krul

Godefroid Kurth is een van de belangrijkste Belgische historici, met uitmuntende studies over de Vroege Middeleeuwen. Hij stond met Henri Pirenne aan de basis van de moderne geschiedenisbeoefening in België en bracht die op een wetenschappelijk niveau in navolging van de grote Duitse historicus Leopold von Ranke. Kurth werd in 1847 in Aarlen geboren en doceerde van 1872 tot 1906 aan de universiteit van Luik. Na zijn emeritaat werd hij benoemd tot directeur van het Belgisch Historisch Instituut in Rome. Minder bekend is Kurths studie over Sitting Bull.

Godefroid Kurth, dit jaar een eeuw geleden gestorven, engageerde zich vooral in de verdediging van het katholieke onderwijs en in de prille christendemocratie. Zijn werk over de indiaanse chief Sitting Bull verscheen in afleveringen in de (katholieke) Revue générale, in 1978/79. Sitting Bull was op dat moment de meest gevreesde en gezochte chief van de indianen in de Verenigde Staten van Amerika. Hij voerde in 1876 de Sioux-Cheyenne-Arapaho-krijgers aan in de slag bij Little Big Horn, waar – tot grote consternatie van de Amerikaanse blanken – generaal Custer, een van de ‘helden’ van de Amerikaanse burgeroorlog, werd verslagen. Sitting Bull vluchtte naar Canada, keerde in 1881 terug en kreeg amnestie. Daarna toerde hij nog enkele jaren mee met de wildwestshow van Buffalo Bill. Op 15 december 1890 werd hij bij een nieuwe poging tot arrestatie doodgeschoten. Een week later vond het bloedbad bij Wounded Knee plaats, dat de definitieve doodsteek gaf aan de Native Americans.

 

Kurth-portret-wb

 

 

Katholieke strijd
Kurth ‘gebruikt’ Sitting Bull om de zaak van de Amerikaanse indianen te bepleiten tegen het harde en brutale optreden van de ‘protestantse’ Amerikaanse overheid. De publicatie past dus in Kurths strijd voor het katholicisme. Hij maakte daarbij vooral gebruik van de publicaties van de jezuïet Pieter Jan De Smet, die Sitting Bull in 1868 had ontmoet en met hem vredesgesprekken had gevoerd. Met de kennis die De Smet, overleden in 1873, in zijn talrijke publicaties had overgeleverd, gaat Kurth op zoek naar het waarom van het drama dat het ‘rode ras’ treft, ‘een ras dat verdwijnt van de aardbol’. Een merkwaardig, sterk geëngageerd en te onbekend boek van de jonge Kurth.

 

Kurth-straatbord-wb

Fascinatie
Wie meer wil weten over Pieter Jan De Smet, kan nog altijd terecht op de website www.pjdesmet.be, waar je sinds kort ook een kaart vindt met de belangrijkste plaatsen waar De Smet actief was. Je komt er ook af en toe Sitting Bull tegen.
Sitting Bull staat ook op de cover van het recente boek van journalist en ‘indianenredder’ Karl van den Broeck, ‘Waarom ik de Indianen wil redden. Op zoek naar het kruis van Sitting Bull.’ Het boek is het persoonlijke verhaal van Van den Broecks fascinatie voor de indianen. Je ontmoet er niet alleen Sitting Bull, maar ook Pieter Jan De Smet.
Het eeuwfeest van Kurths overlijden is de aanleiding voor een groots driedaags congres in diens geboortestad Aarlen. Van donderdag 18 tot en met zaterdag 20 augustus verzamelt er de Association des Cercles Francophones d’Histoire et d’Archéologie de Belgique. Op vrijdag staat Kurth centraal. Eddy Louchez (UCL) spreekt er over diens Sitting Bull.
(Kadoc)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder