Stelling

Het bombardement op Dresden was genocide.

Stem

Agenda

Luchtvaartdagen Soesterberg
Op 25 en 26 augustus vinden de Soesterberg Luchtvaartdagen (niet te verwarren met de Luchtmachtdagen die in 2019 worden gehouden) plaats bij het Nationaal Militair Museum (NMM) op Park Vliegbasis Soesterberg. Unieke vliegtuigen en straaljagers, waaronder de F-4 Phantom, worden uit het depot gehaald en voor het publiek tentoongesteld. Meer dan twintig vliegtuigen kunnen van dichtbij worden bekeken, in sommige kun je plaatsnemen in de cockpit. Ook is er een theatervoorstelling van het Flying Circus.
Resist!
In mei 1968 gaan in Parijs de studenten de straat op uit protest tegen conservatisme en moralisme. De tentoonstelling met de Engelstalige (?) naam Resist! The 1960s Protests, Photography & Visual Legacy in Bozar in Brussel blikt terug op dat protest, uitwaaierend naar de Praagse Lente, de Vietnamoorlog, de burgerrechtenbeweging in de VS en de Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijd.

De Dulle Griet ontweesd

01 september 2016 S. Krul

In 2012 ging er een vreugdeschok door kunsthistorische middens want dankzij digitale ultraroodreflectografie kon het schilderij Dulle Griet definitief toegewezen worden aan Pieter Bruegel. Het onderzoeksteam aan de UGent had zowel zijn handtekening, een datum als de onderliggende ontwerptekening gespot. Die datering – 1561 – is voor Leen Huet een gedroomd startpunt om de iconografie van het schilderij in zijn ruime context te plaatsen. Zo krijgen we een mooi verhalend beeld van de 16de eeuw, waarbij de bekende gegevens over de schilderijen en hun maker in een breed geborsteld pallet worden belicht.

Een geboortejaar hebben we nog niet met zekerheid, het moet omstreeks 1525 te situeren zijn, als de bekende feiten vergeleken worden met de levensloop van andere kunstzinnige tijdsgenoten. Hélène Verougstraete en Roger van Schoute (1998) gaan voor 1526, memoriedatum terug te vinden op de kopie De triomf van de Dood (1562) die zoon Pieter Brueghel de Jonge in 1626 konterfeitte. Het belang van de omgevingsfactoren is in een biografie van Pieter Bruegel noodzakelijk, aangezien er slechts weinig archivalische bronnen over hem beschikbaar zijn. Ook de tijdgebonden beschrijvingen van man en werk zijn op één hand te tellen, en worden om den treure herhaald sinds Bruegel eind 19de eeuw herontdekt werd. Noodgedwongen stortten onderzoekers zich dan maar op beschrijvingen van schilderijen en tekeningen. Volkskundige kleppers als De spreekwoorden, De kinderspelen of De strijd tussen Carnaval en Vasten vulden menig boek. Die beschrijvingen komen hier ook aan bod, maar dan zodanig ingebed dat niet alleen Pieter Bruegel, maar de hele 16de-eeuwse kunstscène in de Zuidelijke Nederlanden en zelfs in Europa in beeld komt. Pieter overleed in 1569 en dankzij hun grootmoeder traden zijn toen nog zeer jonge nakomelingen toch in zijn voetstappen. Om de beeldtaal van die periode te kunnen proeven, is als bijlage het integrale biografietje van Karel van Mander over Pieter Bruegel uit zijn Schilder Boeck van 1604 toegevoegd. Het geheel is niet alleen een biografische schets volgens de laatste stand van de wetenschap, maar ook een mooi geschreven cultuurhistorische caleidoscoop van het aloude hertogdom Brabant voor de oorlogsstorm van de Opstand losbarstte.
(Harry van Royen)

Leen Huet
Pieter Bruegel. De biografie
Polis, Kalmthout 2016
435 blz., € 34,95 ISBN 978 94 6310 081 6

Lees nog veel meer besprekingen van boeiende geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Op naar de Zoo!

De Zoo naast het Centraal Station in Antwerpen staat voor veel Vlamingen gelijk met minstens een schoolreis tijdens de lagere schooltijd. Tegenwoordig scoort de buitenafdeling van de Zoo in Planckendael bij Mechelen beter. Het wandelparcours en de aankleding zijn er dan ook pastoraler dan in het centrum van Antwerpen. In de 19de eeuw was, voor elke grote Europese stad die zichzelf respecteerde, het hebben van een zoo vanzelfsprekend.

Lees verder

Kroniek

Hou maar op!

Honderd jaar geleden, op 14 augustus 1918, besprak de Oberste Heeresleitung (OHL) van de Duitsers de militaire toestand van de slopende en slepende oorlog met de keizers Wilhelm II van Duitsland en Karl I van Habsburg. De OHL concludeerde dat verder vechten ‘aussichtslos’ was. Karl was erop gebrand de strijd voort te zetten, Wilhelm, die al een poos niks meer te zeggen had, berustte in de situatie. Op de foto de OHL in november 1918 voor slot Wilhelmshöhe nabij Kassel.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder