Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wiki loves art

25 juli 2016 Siebrand Krul

Tijdens deze zomervakantie overspoelen (amateur-)fotografen en erfgoedliefhebbers de Belgische musea en archieven om foto’s te maken van (kunst)voorwerpen. Die worden vervolgens opgeladen in het beeldarchief van Wikipedia en gekoppeld aan artikelen. Wiki Loves Art is begonnen in de Verenigde Staten en werd daarna succesvol uitgerold in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Israël, Argentinië en Nederland. Wiki Loves Art spoort musea aan om (amateur)fotografen in hun huizen uit te nodigen. Ter stimulering beloont een jury uit de inzendingen uitschieters met een prijs.

Het concept heeft in het buitenland al ruimschoots zijn impact bewezen. Zo werden de geüploade beelden van Wiki Loves Art NL sinds 2009 al bijna twee miljoen keer bekeken en gebruikt in 1.430 artikelen. Datzelfde potentieel is er ook in België. De deelnemende instellingen kozen elk een formule die hen past. Zo openen het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Musée de Mariemont (Morlanwelz) en het Bardelaeremuseum (Lembeke) gedurende de hele periode juli en augustus hun deuren. Het FoMu (Antwerpen), de Bibliothèque de l’Université de Liège (Luik) en het Musée de la Céramique d’Andenne (Andenne) houden dan weer in een of twee compacte evenementen fotografieworkshops en editathons onder begeleiding van de museumstaf en Wikimedia-medewerkers.
Dankzij Wiki Loves Art krijgen musea in Wallonië, Brussel en Vlaanderen de mogelijkheid om hun collecties aan een breed en nieuw publiek te presenteren, meesurfend op het bereik en de impact van een van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld. Bovendien scheppen ze een precedent in de cultureel-erfgoedsector in alle landsdelen. Het is een belangrijk signaal met betrekking tot de ‘open toegang’ tot cultuur.
Kunst- en museumliefhebbers, fotografen en Wikipedia-enthousiastelingen kunnen met andere woorden een actieve rol opnemen en in de werking van het museum betrokken worden.

(Openingsbeeld: Theo van Rijsselberghe, De baadsters (1920).)

Wikimedia België:
www.wikimedia.be
http://www.wikimedia.be/
Wiki Nederland: Wiki Loves Art NL


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder