Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Virtueel de mijn in

25 juli 2016 Siebrand Krul

In Belgisch Limburg boden zeven kolenmijnen werk aan zeven maal 5.000 mensen. Dat zijn 35.000 gezinnen, voor wie 'de put' het leven bepaalde. Dat is allemaal voorbij, maar niet verdwenen, zoals in Nederland. De mijn Winterslag in Genk is door de stad en de provincie ontwikkeld tot een 'belevenis', met navenant een Engelse naam: C-mine. Hoewel de provinciale bemoeienis stopt, kreeg het project onlangs een virtual reality-tour. Bezoekers wanen zich in de steenkoolmijn van Winterslag in 1955.

Sinds 2012 biedt C-mine expeditie bezoekers een ondergronds belevingsparcours dat bovengronds eindigt met een weids uitzicht over Genk en wijde omgeving in het topje van de hoogste schachttoren. De attractie trekt jaarlijks 50.000 bezoekers en vormt het decor waarbinnen bezoekers op een originele manier kennismaken met het mijnverleden. De nieuwe virtual reality-tour is een tijdreis naar de hoogdagen van de steenkoolmijn van Winterslag in 1955. Zet een virtual realitybril en -hoofdtelefoon op en je waant je in een andere wereld. De vierdimensionale effecten – zoals het trillen van je stoel en de wind die door je haren waait – geven een heel aparte ervaring.

 

De oude schachtbokken van Winterslag, centrum van het 'belevingsproject' Cmine in Genk.

De oude schachtbokken van Winterslag, centrum van het ‘belevingsproject’ Cmine in Genk.

Unieke ‘features’

Na het Historium in Brugge is C-mine expeditie de tweede toeristische attractie in België die virtual reality aanbiedt. In Genk werden nog een aantal ‘features’ toegevoegd, waarvan de tracking-technologie de opvallendste is. ‘Uniek aan ónze installatie is dat je steeds met twee in de mijnwereld zit: jij en de buurman op de zitbank naast je. Je wordt als het ware “ingescand” en omgevormd tot een mijnwerker. Dat deed totnogtoe geen enkele toeristische attractie ter wereld ons voor, het is een techniek die nu wereldwijd furore maakt’, zegt schepen Trippaers. “De interactieve mijnlamp op de virtuele helm van bezoekers draait mee met de kijkrichting. En échte mijnwerkers werden in 3D ingescand, om in de virtuele mijnwereld rond te lopen.’\

Virtueel onder de grond.

Virtueel onder de grond. In werkelijkheid kun je nergens meer de ondergrond in, zelfs niet in het Mijnmuseum van Beringen, het best bewaarde complex.

 

De electriciteitszaal van de mijn Winterslag. Tegenwoordig vaak toneel van evenementen, presenaties en culturele programma's.

De electriciteitszaal van de mijn Winterslag. Tegenwoordig vaak toneel van evenementen, presentaties en culturele programma’s.

Innovatief

Een virtuele wereld creëren is een arbeidsintensief en complex proces. Met ondersteuning van het Brugse bedrijf AlfaVision, ook verantwoordelijk voor de module in het Historium, bracht Visit Genk heel wat Genkse, Limburgse en Vlaamse expertise bij elkaar. AlfaVision coördineerde het geheel en nam jonge, innovatieve bedrijven in onderaanneming aan. In Limburg waren dat Trideus uit Lummen voor de 3D-scans en Davy Loots uit Hasselt, gespecialiseerd in de tracking¬-technologie. ‘Ook heel belangrijk was de inbreng van de oud-mijnwerkers en oud-mijningenieurs,’ aldus Lotte Trippaers. ‘Hun herinneringen waren van onschatbare waarde. Dankzij hen ziet de virtuele mijnwereld er zó levensecht uit. Voor oud-mijnwerkers zoals onder andere Xavier Huygen was het ook een emotionele ervaring: de herinneringen aan de mijnen – die zij net als wij zo graag in leven willen houden – kwamen allemaal naar boven.’

www.visitgenk.be en www.c-minezomer.be.
Een preview is te bekijken via Youtube.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder