Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vandalisme hunebedden

25 juli 2016 Siebrand Krul

De bekendste monumenten van Drenthe, de hunebedden, zijn regelmatig prooi van vernielzucht. Onlangs werd een hunebed in Loon door vandalen onder handen genomen (foto). Een van de dekstenen werd van het monument getild. In augustus vorig jaar werd een hunebed in bosgebied de Emmerdennen bij Emmen met verf bespoten, in maart 2015 werd brand gesticht bij een hunebed in het Strubben Kniphorstbosch. De Drentse monumenten zijn sinds jaar en dag slachtoffer van vandalisme. Ze liggen afgelegen en toezicht is ondoenlijk.

Alle partijen zijn het erover eens: dit soort vandalisme mag niet gebeuren. Er is dan ook aangifte gedaan. Tegelijkertijd kiezen ze er collectief voor geen maatregelen te nemen. Jori Wolf van Staatsbosbeheer (SBB). ‘De rijksmonumenten zijn een belangrijk onderdeel van Drenthe en moeten gewoon toegankelijk blijven.’ ‘Er is niet echt een goede oplossing voor de bescherming van de hunebedden’, zegt Harrie Wolters van het Hunebeddencentrum. ‘Ze liggen op afgelegen plekken dus ze zijn moeilijk in de gaten te houden. Een hek eromheen is ook niet wat je wil, dat doet af aan de beleving. Bovendien: wat je ook doet, mensen komen er toch wel bij. We staan er machteloos tegenover.’
Volgens Wolters hebben de hunebedden een publieke en toeristische functie en kunnen ze daarom niet zomaar afgeschermd worden. Provinciaal historicus Wijnand van der Sanden beaamt dat. ‘Wat je ook doet, je tast de beleving aan. En je kan niet bij elk hunebed een agent neerzetten’.

Het monument in Loon kan weer worden hersteld. Maar, waarschuwt Van van der Sanden: ‘Er verandert altijd iets als een hunebed wordt aangetast, dus het is alles behalve wenselijk. Echter, dat zijn de alternatieven om ze te beschermen ook niet.’ De hunebedden verstoppen onder zand is geen optie. ‘Dat is niks, niet voor de duizenden toeristen en ook niet voor de Drenten zelf.’, zegt Wolters. ‘Camera’s zijn ook lastig, dan zit je weer met privacy en tast je ook de beleving aan. Bovendien wordt het al gauw onbetaalbaar.’
Een vraag die onbeantwoord blijft, is waarom de hunebedden worden vernield. Wolters: ‘Het is een afspiegeling van de maatschappij. Misschien is het stoer doen met een groepje jongens, of met drank op ongein uithalen, ik weet het niet. Vind de daders maar eens. Ik vraag me ook af of ze wel weten wat ze eigenlijk doen.’ En toch blijven mensen het doen, denkt Van der Sanden. ‘Het is zinloos. Maar het gebeurt al heel lang en blijft ook wel gebeuren.’ Volgens Wolf van Staatsbosbeheer is het vooral belangrijk om een sterke verbinding met de monumenten te creëren. ‘Veel hunebedden zijn bijvoorbeeld door een nabij dorp ‘geadopteerd’, dat werkt goed. We moeten er een gevoel van trots bij hebben.’
(Alwin Wubs)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder