Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Luthers Coburg

25 juli 2016 Siebrand Krul

Volgend jaar is het 500 jaar geleden dat Luther zijn stellingen aan de Wittenberger kerkdeur spijkerde. Dat was -achteraf bezien- het begin van de Hervorming, en dus het protestantisme. In Duitsland is men al tien jaar druk met de voorbereiding van de festiviteiten. Een sliert aan dorpen en steden, in de diagonaal tussen Speyer en Wittenberg, maakt zich met verve op voor de nieuwsgierige (cultuur-) toerist. Daaronder Coburg.

Op 15 april 1530, Goede Vrijdag, rijden zeventig edelen, zeven ridders en 120 soldaten en meereizenden door de Coburger Spitalpoort. Onder hen zowel Luther als Philip Melanchton en Justus Jonas. Luther is met zijn kompaan Melanchton en hun gevolg op weg naar de Rijksdag in Augsburg om zich daar tegenover keizer Karel V te verantwoorden en te proberen een verzoening tot stand te brengen. Maar de keizer is bij voorbaat onverbiddelijk en plaatst Luther onder ban. Dat is zo’n beetje de ergste straf die toentertijd bestond, want je was vogelvrij. In het toen nog Saksische Coburg vindt de voormalige monnik asiel. Hij blijft er een half jaar, wat het stadje onverwacht tot middelpunt van de Reformatie maakt. In de vesting werkt Luther aan zijn bijbelvertaling.

 

Kostbare drukwerken uit Luthers tijd, in de Coburger Staatsbibliothek.

Kostbare drukwerken uit Luthers tijd, in de Coburger Staatsbibliothek.

Magnifiek

In de Coburger Moritzkirche preekte Luther; de kerk is daarom een bezoekje waard, maar veel interessanter is de Vesting Coburg, die ook in de stad ligt. Daar is met enige fantasie invoelbaar hoe Luthers leven hier een sur place hield, een half millennium geleden. De Veste is uitstekend geconserveerd en heeft een eigen restaurant met prima keuken. Daar, op het terras, nog binnen de muren van de Veste, is het uitzicht magnifiek.

 

Het epitaaf in de Moritzkirche.

Het epitaaf in de Moritzkirche.

 

Standbeeld van prins Albert, geliefde gemaal van queen Victoria.

Standbeeld van prins Albert, geliefde gemaal van queen Victoria.

Vooral voor geschiedenisliefhebbers is het museum in de Veste Coburg smullen geblazen: er is een indrukwekkende kunstverzameling, er zijn de kamers waar Luther werkte en leefde, werk van Lucas Cranach, de kunstenaar van de Luther-kring, en in de loop van 2017 wordt de tentoonstelling ‘Ridders-boeren-Lutheraners’ ingericht.
De staatsbibliotheek in kasteel Ehrenburg bewaart prachtige Lutherbijbels en eerste druks, vooral fraai geïllustreerd. Je kijkt hier naar min of meer de geboorte van het geschreven Duits: Luthers vertalingen komen uit het spreek-Duits van zijn omgeving, Saksen, en dat wordt het standaard-Duits.

 

Plaquette ter herinnering aan Leopold, de eerste koning der Belgen, ook een Coburger.

Plaquette ter herinnering aan Leopold, de eerste koning der Belgen, ook een Coburger.

Coburg afficheert zich graag als de hoofdstad van de Europese vorstenhuizen en inderdaad: zowat alle vorstenhuizen stammen deels van hier. Dat van België helemaal, maar uitzondering op de regel is nu juist Nederland. Op het centrale marktplein een standbeeld van prins Albert van Saksen-Coburg, de geliefde echtgenoot van queen Victoria. Overigens bewoont de oude hertogelijke familie nog altijd het nabije slot Callenberg, deels te bezichtigen. Tot slot is Coburg de moeite waard vanwege de glasverzameling en het poppen- en speelgoedmuseum.

Zie ook www.coburg-tourist.de


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder