Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Tank voor Poelkapelle

02 juli 2016 Siebrand Krul

Poelkapelle (West-Vlaanderen) heeft een bijzonder verleden met tanks. Het rupsvoertuig verscheen voor het eerst op het slagveld tijdens WO I in september 1916 aan de Somme en in juni 1917 voor het eerst in België. Gedurende de Derde Slag van Ieper (zomer/herfst 1917) ontstond een kerkhof van tankwrakken, waaronder langs de weg naar Poelkapelle. Na de oorlog werd een tank naar de markt gesleept als toeristische trekpleister. Nu probeert Poelkapelle een tank na te bouwen.

Samen met het Guynemermonument zorgde de tank ervoor dat de meeste toeristen uit de Ieperboog Poelkapelle aandeden. Voor de plaatselijke jeugd was de tank een favoriet speeloord en ze kregen regelmatig pennies van de toeristen. Maar hun tank werd in 1941 door de Duitsers opgeruimd, tot hun groot verdriet. En zo raakte de tank wat vergeten. Enkel wat postkaarten brachten nu en dan nog herinneringen naar boven.

 

De 'nieuwe' tank wordt in gestage etappes gebouwd: zodra er weer geld is gespaard, volgt een nieuw onderdeel..

De ‘nieuwe’ tank wordt in gestage etappes gebouwd: zodra er weer geld is gespaard, volgt een nieuw onderdeel.

 

Links een dummy-tank bij de Lekkerboterbeek.

Links een dummy-tank bij de
Lekkerboterbeek.

In 2004 maakten de ‘penniekinderen’, voormalige oud-strijders WO II, hun beklag dat Poelkapelle als frontgemeente niet meer aan bod dreigde te komen. Daarom werd er een tankwerkgroep opgericht die ondertussen enkele succesjes wist te boeken, zoals de oprichting van een statische replica die nu dienst doet als drager voor de tankreplica aan de Lekkerboterbeek en de start van een project (met steun van een in Ieper wonende Engelsman) om een tankmonument op te richten. Later is daarnaast een apart sokkeltje opgericht met een tankje erop als herinnering aan de eerste inzet van de Mark IV in de Ieperboog.

 

 

 

 

 

Poelkapelle werd in september/oktober 1917 gedeeltelijk bevrijd door de Britse soldaten met onder andere de hulp van deze tanks. Na de oorlog bleef lang een vastgelopen en kapotte tank steken op de plaats waar later café De Zwaan kwam.

Poelkapelle werd in september/oktober 1917 gedeeltelijk bevrijd door de Britse soldaten met onder andere de hulp van deze tanks. Na de oorlog bleef lang een vastgelopen en kapotte tank steken op de plaats waar later café De Zwaan kwam.

 

Tank-wb4

Na een significante schenking heeft de tankwerkgroep besloten om een volwaardig rijdende tank én replica van een Mark IV-tank te maken. Het is de bedoeling met deze tank in oktober 2017 de rit te maken van Sint-Juliaan naar Poelkapelle zoals deze tank ooit reed exact honderd jaar geleden. Ook is het de bedoeling om de grote herdenking van de tankslag in Cambrai op te luisteren met de aanwezigheid van deze tank.

 

Voor de plaatselijke jeugd was de tank een favoriet speeltuig, vooral doordat ze regelmatig pennies van de toeristen kregen. Maar “hun tank” werd in 1941 door de Duitsers tot hun verdriet opgeruimd.

Voor de plaatselijke jeugd was de tank een favoriet speeltuig, vooral doordat ze regelmatig pennies van de toeristen kregen. Maar “hun tank” werd in 1941 door de Duitsers tot hun verdriet opgeruimd.

 

Tank-wb8

Intussen een onderstel van een hydraulische graafmachine aangekocht waarop het chassis wordt gemonteerd. Maar telkens is een geldwervingactie nodig om weer een nieuw onderdeel aan te schaffen of te laten fabriceren, want de Mark is uiteraard niet meer in serieproductie.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder