Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Spaanse Dag

02 juli 2016 Siebrand Krul

Flamenco instituut La Casa Sevillana organiseert op 9 juli voor de vijfde keer de Feria de Amsterdam, het grootste Spanjefeest van Nederland. Het festivalterrein van de Buurboerderij in het Westerpark wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een Andalusisch sprookje. Met flamenco-optredens van Nederlandse en Spaanse artiesten, veel Spaanse jurken, tapas, churros, paella, sherry en sangria, een Spaanse info- en productenmarkt en de Nederlandse kampioenschappen Sevillanas dansen.

Hoogtepunt is de inbreng van de Vereniging van het Spaanse Paard Nederland. Zij verzorgt twee gekostumeerde paardenshows met de mooiste Andalusische hengsten die er in Nederland te vinden zijn. Op de pre-feria avond (8 juli) vindt de vertoning van de prijswinnende documentaire (Horses of Kings, Thief of Hearts van Mario Dirkx) plaats.

 

Agenda-Spaanse-Dag-wb2

Feria de Amsterdam
Zaterdag 9 juli 2016
Westerpark Amsterdam (Spaarndammerdijk 319)
Vanaf 14:00 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder