Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kunsten & Ambachten

02 juli 2016 Siebrand Krul

Ambachten waren in de Middeleeuwen nadrukkelijk zichtbaar in de binnenstad van Brugge, en vandaag zijn ze hip en trendy. Vijftien makers strijken deze zomer neer in het Historium in Brugge. Ze stellen er tentoon, verkopen er, geven er info en demo’s. Inspelend op de herwonnen populariteit van handwerk, verbindt Historium de middeleeuwse ambachten met hedendaagse Brugse makers.

Er zijn nogal veel Bruggelingen professioneel bezig met het maken en scheppen. Hun eigentijdse kunsten en ambachten ontdek je in het Historium: de producten, maar ook het creatieproces. Het Historium presenteert deze zomer onder meer een ‘Expo ‘Kunsten & Ambachten in Brugge’, een Ambachtenshop en een ‘Zomerbar’.
Gedurende de vijf zaterdagen van het zomerevent blijft het Historium open tot 21 uur. Ook op zaterdagnamiddag- en avond geven Brugse makers demonstraties van hun ambachten, telkens rond een ander thema.

 

Agenda-Historiium-wb-Kristo

Op verkenning in de stad
De geschiedenis van Brugge ontdek je in de gebouwen van het Historium, maar ook buiten. Niets is leuker dan bij mooi weer al wandelend met de City VR (waarmee de oude stad in 3D opnieuw tot leven komt) op verkenning te gaan.

Programma van de demo’s op zaterdagnamiddag- en avond:

-Zat. 23 juli ‘Textiel & Leder’ met Dominique Dufait (lederaccessoires) en Katrien Perquy (vilten en natuurlijk kleuren)
-Zat. 30 juli ‘Letters’ met Yves Leterme (kalligrafie)
-Zat. 6 augustus ‘Boeken’ met Dirk Demeulenaere (inbinden van boeken)
-Zat. 13 augustus ‘Kant’ met Peter Quijo (juwelen) en Kant-Act (3D-kantwerkjes)
-Zat. 20 augustus ‘Papier’ met Piet Moerman (papierschepper) en Carlos Gonzales (kalligrafie)

Brugse makers-deelnemers aan ‘Kunsten en Ambachten in Brugge’:
• Katrien Perquy van Ailim: Textielkunstenares met focus op vilten en plantaardig verven.
• Peter Quijo: Juwelenontwerper die gebruik maakt van gouden kantwerkjes en diamanten kasseien.
• Pol Standaert: Productie van schouwen in natuursteen & sierlijsten en ornamenten in gips en kunstwitsteen.
• Dominique Dufait :Passie voor puur leder genaaid met de zadelmakersteek.
• Veerle Praet: Damescouture op maat waarbij meisjesdromen werkelijkheid worden.
• Anje Dejaegher van Juliette’s: Artisanale koekjesbakker met recepten uit grootmoeders tijd. Speculoos is de specialiteit, met maar liefst 8 varianten.
• Dirk Demeulenaere van Digeruma: Passionele boekenbinder met voorliefde voor de middeleeuwse techniek.
• Martine Bruggeman van Kant-Act: Dankzij Martine Bruggeman en haar groep Kant-Act wordt kant eigentijds en trendy met speelse, transparante en subtiele creaties.
• Maud Bekaert van Letters in Steen: In de ban van letters, stenen, hamer en beitel.
• Lieve Cornil van European Lettering Institute: Internationale school voor kalligrafie, typografie, manueel en digitaal letterontwerp.
• Joke Boudens: Spelen met letters waar iedereen vrolijk van wordt.
• Piet Moerman: Het scheppend verhaal van papier van A tot Z: vellen papier met de hand geschept.
• Yves Leterme: Kalligraaf die van letters ware kunst op papier zet.
• Anne Perneel: Uniek gebruikskeramiek die het dagelijks leven verrijkt.
• Kristoffel Boudens: In steen gebeitelde aandacht voor de vorm van letters en woorden.

Prijzen en info:
De expo ‘Kunsten en Ambachten in Brugge’ is gratis toegankelijk, prijzen voor een bezoek aan het Historium en voor deelname aan de Historiumwandeling staan, samen met alle andere info, op www.historium.be/summer.
Historium Brugge, Markt 1, 8000 Brugge


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder