Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Koninklijke tribune te koop

02 juli 2016 Siebrand Krul

De koninklijke loge uit het Amsterdamse Olympisch Stadion staat te koop op online-verkoopsite Marktplaats. De eigenaren hopen dat het erfstuk een maatschappelijke functie krijgt. Toen het stadion in 1997 werd gerenoveerd, griste Maurits Nibbering, architectuurhistoricus uit Arnhem, de loge-onderdelen uit het vuilnis. Ook kleedkamerbanken, massagetafels en de douchekoppen van de eerste Nederlandse warme douche voor sportvrouwen bleven zodoende bewaard.

Nibbering gebruikte de originele elementen bij het nabouwen van de loge. En met Jardo van Zweden, een neef van violist Jaap, bedacht hij er een maatschappelijk en commercieel plan bij. Ze investeerden gezamenlijk 60.000 euro en plaatsten de loge op een trailer. Zo werd het erfstuk mobiel en kon op elke locatie worden opgebouwd. De koninklijke loge was te huur voor feesten, presentaties en plaatsing bij sportevenementen. De vraag viel echter tegen. De loge staat meestal in de opslag en de twee eigenaren willen ervan af. Op Marktplaats staat de loge al sinds januari te koop onder ‘podiumwagen, koninklijke loge’. Een vraagprijs staat niet vermeld, Nibbering wil zijn kosten er graag uit hebben. Hij is al te koop aangeboden aan goededoelenorganisaties. De Hogeschool van Amsterdam heeft interesse, en ook Bouwinvest heeft zich gemeld. Bouwinvest is eigenaar van de kantoren en de parkeergarage van het Olympisch Stadion.

 

Loge-wb2-ANP
In 1996 was het hele stadion bijna gesloopt. Met onder anderen Piet Kranenberg en Van Zweden zette Nibbering zich sinds 1991 in voor het behoud van het Olympisch Stadion.
(Parool/Ton van Vliet)
(Foto: De koninklijke familie in 1948 in de koninklijke loge van het Olympisch Stadion, tijdens de opvoering van het Jubileumspel. ANP)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder