Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Indische spekkoek

02 juli 2016 Siebrand Krul

‘Op 17 augustus 1945 riep Soekarno de onafhankelijkheid uit, maar pas na twee politionele acties en onder grote internationale druk legde Nederland zich daar eind 1949 bij neer’, zo staat het sec in de Canon van Nederland. Na zeven decennia worstelt Nederland nog steeds met dit bloedige koloniale verleden, schreef Hans Wansink afgelopen zomer nog in De Volkskrant, bij de 70ste verjaardag van de ‘Proklamasi’.

Hij riep op eindelijk werk te maken met onbevangen historisch onderzoek. Het Rijksmuseum gooit het over een andere boeg en laat de materiële getuigen spreken. Het ‘gedeeld verleden’ wordt opgeroepen in een directe confrontatie met foto’s en voorwerpen uit de collectie, inclusief hun wisselvallige status en interpretatie. Een krijgsvlag, een dajakschild, het ambtskostuum van een assistent-resident – Multatuli’s ‘heren schitterend van goud en zilver’ – , een schaalmodel van een vuurtoren – symbool van uitstralende macht – , staatsieportretten, onder meer van koningin Wilhelmina dat de littekens van de beeldenstorm uit 1945 draagt. Wie deze sporen van het gemeenschappelijk verleden volgt, komt oog in oog met koopmanschap, imperialisme, vrijheidsstreven, dekolonisatie, repressie en geweld. Op Hollands glorie volgt ‘een register van verschuivende perspectieven dat de eendimensionale blik op de gedeelde of koloniale geschiedenis van Nederland en Indonesië tracht te versplinteren tot nieuwe geschiedenissen die naast elkaar bestaan of in laagjes op elkaar liggen als bij een Indische spekkoek.’. Met die ‘nieuwe geschiedenis’ is het Rijksmuseum al enige tijd aan de gang. Verbazend hoeveel er op die manier te halen valt uit de museumstukken, of beter ‘voorouderbeelden’.
(André Capiteyn)

Hans Stevens
Gepeperd verleden. Indonesië en Nederland sinds 1600
Rijksmuseum/Vantilt, Amsterdam/Nijmegen 2016
Uitgave in de Landenreeks van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum
173 blz., € 24,50 ISBN 978 94 6004 218 8

Lees nog veel meer interessante boekbesprekingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder