Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Duurste grachtenpand

02 juli 2016 Siebrand Krul

Herengracht 518/Keizersgracht 633 staat te koop. Een unicum: het is het duurste Amsterdamse huis ooit op huizensite Funda: 14.950.000, bijna vijftien miljoen euro. Maar dan heb je ook wat: twee rijksmonumenten (de hele Amsterdamse binnenstad is zowat rijksmonument) waarvan je de tuinen kunt verbinden zodat een stadspark ontstaat. In totaal zijn de gebouwen samen ruim 1.700 vierkante meter groot en tellen ze 37 kamers, waarvan 18 slaapkamers. Een stadspaleis.

Het gaat om een rijksmonumentaal grachtenpand aan de Herengracht met aan de andere kant een bijbehorend voormalig koetshuis aan de Keizersgracht. Het huis werd in 1687 gebouwd door Albert Geelvinck. In de loop der tijd heeft het pand verschillende veranderingen ondergaan. Eind jaren negentig liet de vorige koper, de familie Buisman, het pand grondig renoveren.

 

Grachtenpand-wb2

 

Grachtenpand-wb3

Buisman besloot het koetshuis in 1991 open te stellen voor het publiek en maakte er het museum Geelvinck van. Zijn vrouw Dunya Verwey werd conservator. Buisman verkocht de panden afgelopen zomer aan een projectontwikkelaar. In het museum, dat in december 2015 de deuren sloot, was te zien hoe rijke Amsterdammers in de 18e en 19e eeuw leefden en woonden. De stijlkamers, die op de foto’s op Funda te zien zijn, zitten er niet meer in.
(Parool/ Jasper Piersma, foto’s: Funda)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder