Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

The Man in Black

06 juni 2016 Siebrand Krul

‘Hello, I’m Johnny Cash’, zo begroette Cash steevast zijn publiek. De in 2003 overleden Man in Black is een van de groten uit de Amerikaanse muziekwereld. Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van Robert Hilburns biografie over deze countrylegende. Hiervoor putte hij uit een grote hoeveelheid materiaal, waaronder vele interviews met Cash en mensen in zijn onmiddellijke omgeving.

Het is een omvangrijk en gedegen werk geworden dat een gedetailleerd beeld geeft van het leven van Cash als artiest maar vooral ook als kwetsbaar mens. Een leven vol ups en downs, als een çountry; song vol van liefde, hartzeer, eenzaamheid, wanhoop, geloof en hoop op verlossing. Cash zei dat hij altijd het gevoel had dat iets hem volgde. Hilburn vermoedt dat het de herinnering was aan zijn broer Jack, die op twaalfjarige leeftijd omkwam als gevolg van een gruwelijk ongeluk op een houtzagerij. ‘Het heeft me nooit meer losgelaten’, zei Cash daarover. De biografie geeft een uitstekende beeld van Cash’ ontwikkeling als artiest en zijn prominente plaats in de country muziekscene. In de jaren negentig van de vorige eeuw, in de nadagen van zijn carrière, wist Cash met zijn serie ‘American Recordings’ onverwacht een geheel nieuw en jong publiek voor zich te winnen. Dat deed hij met verrassende een soms overrompelende covers van eigentijds artiesten. Cash ging terug naar zijn kern: weerloos en zonder opsmuk. Roem was voor hem geen doel. Of, zoals hij het in een van zijn latere songs zelf zegt: ‘You can have it all, my empire of dirt’. Dit boek vertelt de geschiedenis van Cash’ breekbare koninkrijk meer dan voortreffelijk.
(Harry Stalknecht)

Robert Hilburn
Johnny Cash. De biografie
Spectrum, Houten 2015. 672 blz. € 25 (paperback) ISBN 978 90 0034 726 1

Lees nog veel meer boekbesprekingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder