Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

The Bead Goes On

06 juni 2016 Siebrand Krul

Voor wie een origineel uitje zoekt: een kralententoonstelling in het Tassenmuseum Hendrikje, dat verzinnen je kinderen niet, ondanks de Engelse naam (The Bead Goes On). Maar een wandeling door modebeelden vanaf de 18de eeuw blijkt aanstekelijk. Het gaat immers vooral om -soms heel exclusieve- accessoires die nog altijd hip zijn. En vergis je niet: dit Amsterdamse museum behoort tot de allerbeste modemusea ter wereld.

In de 18de eeuw werden exclusieve buidels, tasjes, schoenen, mutjes, chatelaines en portefeuilles gemaakt van glaskralen zo klein als een zandkorrel, sablé genoemd (naar het Frans voor ‘zandachtig’). Ze vormden hippe modeaccessoires voor de Franse elite van 200 jaar geleden. Sindsdien zijn kralen een belangrijk onderdeel van mode. In de 19de eeuw werd het populair om tassen, reticules, tabakszakken en andere accessoires te breien met kralen. De Roaring Twenties vormden de hoogtijdagen van kralen. Kleding, tassen, hoeden, schoenen en waaiers versierd met kralen waren geliefd. Ontwerpers in Parijs als Paul Poiret, Madame Vionnet, Madame Lanvin, Pastou, Chanel, Elsa Schiaparelli verwerkten kralen in hun kleding. Kralentassen en accessoires die wij nu truttig vinden, waren in die periode juist modieus. Tegenwoordig passen merken als Valentino, Alexander McOueen, L.K. Bennett, Les Petits Joueurs, Mary Frances en ontwerpers zoals Tomas Kroes kralen op eigentijdse manier in hun ontwerp toe.

 

Dame met een kralentas op de renbaan van Auteuil, Parijs, 1914.

Dame met een kralentas op de renbaan van Auteuil, Parijs, 1914.

Bertrand Fried en firma Glaser
Een groot deel van de kralentassen en accessoires in de tentoonstelling The Bead Goes On is afkomstig uit de collectie van Bertrand Fried. Hij is telg uit het bedrijf Fried Frères, de beroemdste Parijse handelsfirma in kralen en kralenaccessoires (vanaf 1886). De Fried Frères exporteerden allerlei soorten glaskralen. In de gouden tijd van de kralen, de jaren twintig, had de firma ook een verkoopfiliaal in Londen. Ook zijn er tassen te zien uit de collectie van Martha Meijer van de firma Glaser Quality Beads in Amsterdam, de oudste en bekendste handelsfirma in kralen in Nederland.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum. Het museum is ontstaan uit de particuliere collectie van Hendrikje en Heinz Ivo. Vanuit hun Amstelveense woning verhuisde het Tassenmuseum in 2007 naar een prachtig pand gelegen aan de Herengracht in Amsterdam, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Amsterdamse Grachtengordel. Hier groeide het uit tot één van de tien beste modemusea ter wereld. In 2015 stond het museum in de top tien van de beste onontdekte musea ter wereld in het Britse Dagblad The Guardian en werd het opgenomen in de top zestien Best Fashion Museums in the World van Condé Nast. De collectie van het Tassenmuseum bevat inmiddels meer dan 5.000 tassen, van historische stukken uit de 15de eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Zie ook www.tassenmuseum.nl.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder