Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Landhuis de lucht in

06 juni 2016 Siebrand Krul

Het uit 1839 daterende landhuis Maarlandhoeve in Uithuizen (provincie Groningen) wordt bij wijze van proef op een bijzondere manier aardbevingsbestendig gemaakt. Het rijksmonument is op een corset van stalen balken gezet en hangt op het moment van de foto zo’n 75 centimeter boven de grond, terwijl werklui bezig zijn met de constructie van een bijzonder fundament. Als eerste rijksmonument in Groningen krijgt het ‘base isolation’.

Bij die methode, die veel wordt toegepast in landen die worden geplaagd door zware bevingen, worden schokken uit de ondergrond opgevangen door dempers in de fundering om te voorkomen dat schade ontstaat aan het gebouw. Bij de Maarlandhoeve komen op een stevige betonnen fundering rubber oplegblokken en speciale opleggingen om trillingen uit de ondergrond op te vangen. Op die constructie komt vervolgens het monumentale huis te rusten.
‘Een heel bijzonder klusje. Ik ben onder de indruk van het vakmanschap, zowel van de werklui als van de mensen die de ontgraving hebben gedaan’, zegt restauratie-architect Kor Holstein. Hij prijst de nu gekozen oplossing, doordat die het karakter van het bijzondere gebouw intact laat. ‘De veiligheid van de bewoners is nu gegarandeerd, terwijl de monumentale waarde van het pand is behouden.’
Of de technologie ook elders in de provincie bruikbaar is, hangt af van de situatie, zegt Jan Emo Hut, directeur van het Centrum Veilig Wonen. ‘In principe kun je dit ook bij andere woningen toepassen. Zelfs bij een rijtjeshuis. Maar het hangt van verschillende factoren af of dat ook gebeurt. Wat kost het? Hoeveel overlast geeft het? De kosten hangen ook af van de kwaliteit van de woning’. Hoeveel deze pilot in Uithuizen kost, zegt hij niet te weten.
(Dagblad vh Noorden/Gerdt van Hofslot)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder