Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Endeavour bij Rhode Island?

06 juni 2016 Siebrand Krul

James Cook is één van de beroemdste ontdekkingsreizigers. Vreemd dat het lot van zijn vlaggeschip, de Endeavour, onbekend is. Er zijn wel allerlei theorieën –de monding van de Thames, de Nieuw-Zeelandse kust- maar pas nu gloort wat meer zekerheid. Het roemruchte schip kan wel eens in de Bocht van Newport liggen, in Rhode Island. Niet gezonken vanwege vijandelijk vuur, maar door eigen troepen, om de Fransen dwars te zitten.

De Endeavour is het oprichtingsschip van Australië, beweert met Amerikaanse aplomp dr. Kathy Abbass van het Rhode Island Marine Archaeology Project. Het schip is voor ieder land in het Pacifische gebied belangrijk, maar ook voor Engeland en eigenlijk de hele wereld. Daarom moeten we weten waar het is gebleven.
Nadat Cook met de Endeavour van zijn Pacifische reis was teruggekeerd, kreeg het schip een andere naam: Lord Sandwich 2, en werd gedurende Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog ingezet als troepentransportschip. In 1778, op het hoogtepunt van de oorlog, blokkeerden de Britten Newport, terwijl de Fransen de opstandelingen hielpen. De Lord Sandwich 2 werd niet door vijanden, maar door de Britten zelf tot zinken gebracht met de bedoeling de weg te versperren voor Franse schepen.

 

De duikers L. R. William Burns, John Hoagland en Nigel Erskine van het Island Marine Archaeology Project onderzoeken verschillende scheepswrakken die gedurende de Amerikaanse Onafhnakelijkheidsoorlog zijn gezonken. (Foto Greg DeAscentis/RIMAP Rhode Island Marine Archaeology Project)

De duikers L. R. William Burns, John Hoagland en Nigel Erskine van het Island Marine Archaeology Project onderzoeken verschillende scheepswrakken die gedurende de Amerikaanse Onafhnakelijkheidsoorlog zijn gezonken. (Foto Greg DeAscentis/RIMAP Rhode Island Marine Archaeology Project)

De archeologen van het Rhode Island Marine Archaeology Project onderzoeken de resten van meer dan tien scheepswrakken uit de tijd van de Slag bij Rhode Island. Een daarvan is geïdentificeerd als bijboot van de Lord Sandwich, vandaar de veronderstelling dat het moederschip een van de andere wrakken moet zijn. Blijkt dat zo te zijn, dan kan meer ontdekt worden over Cooks Pacifische ontdekkingsreizen.

(Opningsbeeld: Cooks standbeeld in Sidney, Australië)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder