Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De 600-kilo-schat

06 juni 2016 Siebrand Krul

Archeologen hebben in Sevilla meer dan een halve ton Romeinse munten ontdekt. Het is vooralsnog een raadsel waarvoor ze bedoeld waren. De 600 kilo zaten in 19 amfora’s en kwamen aan het licht bij onderhoudswerk aan waterleidingen in het Parque del Olivar in het plaatsje Tomares nabij Sevilla. Het is de grootste Romeinse muntvondst in Spanje, toch een land met een rijkdom aan Romeins erfgoed.

De directrice van het Archeologisch Museum van Sevilla, Ana Navarro, weigert aan de vondst een huidige waarde toe te kennen. In een vraaggesprek met El Pais verklaarde ze dat de werkelijke waarde een archeologische is, en die laat zich niet becijferen. Navarro deed navraag bij experts in Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië en werd bevestigd in haar inschatting dat de ontdekking een unicum is.]

 

Munten-wb2

Soldij?
De datering is niet al te lastig doordat de munten beeltenissen dragen van de keizers Constantijn en Maxmianum: 3de of 4de eeuw. Maar of ze zijn geslagen om te dienen als soldij voor troepen die in Spanje waren gelegerd en vanwege onrust zijn verstopt, is niet te zeggen. In de 5de eeuw verdreven de Westgoten de Romeinen van het Iberisch schiereiland.
(Joshua Stein)
De foto’s tonen beeltenissen van de keizers Constantijn en Maximianus en dateren van de 3de of 4de eeuw. Beeldbron Consejería de Cultura/Junta de Andalucía


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder