Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Carolus V Festival

06 juni 2016 Siebrand Krul

De sfeer van de Renaissance, een tijd van artistieke en wetenschappelijke innovaties, houdt Brussel tot september in de ban tijdens het Carolus V Festival. Het evenement belicht het patrimonium en de Europese geschiedenis van de 16de eeuw met een grote variëteit aan feestelijke, culturele en familiale evenementen. De Raad van Europa erkende het Carolus V Festival als Europese cultuurroute, een opsteker in deze voor Brussel moeilijke tijden. Carolus V is hier beter bekend als keizer Karel V.

Een greep uit het aanbod:
**Een tentoonstelling in het Museum van de Stad Brussel: Renaissance van een uniek meesterwerk: Pieter Coeckes karton voor een wandtapijt (tot 30 april 2017). Het Museum bewaart een uitzonderlijk meesterwerk: een enorme tekening (3,40 m x 3,80 m) uit de 16de eeuw die het martelaarschap van Paulus toont. Concreet stond de tekening op ware grootte voor generaties wevers model tijdens de realisatie van wandtapijten. Het is een van de weinige ‘kartons voor een wandtapijt’ die de tand des tijds hebben doorstaan. Het zwaar beschadigde karton wordt momenteel ingrijpend gerestaureerd door een internationaal team. De restauratie vindt plaats in het Museum zelf, zodat bezoekers de indrukwekkende werken live kunnen volgen.

**Een tentoonstelling in het Coudenbergpaleis: het Renaissance banket (tot 28 augustus 2016). Banketten waren een uiting van de prinselijke macht, een politieke daad. Gasten verschenen op het appel, liepen er in de kijker en gingen aan tafel. Maar er was méér. Tijdens de Renaissance kreeg tafelkunst een nieuwe dimensie. Tijdens rijkelijke festijnen hoopte de gastheer met de meest spectaculaire bereidingen indruk te maken op zijn gasten. De tentoonstelling loopt te midden van de archeologische overblijfselen van het paleis op de Koudenberg, in de keuken van de Aula Magna, de grote statiezaal in het paleis. In de zalen van het museum, die tot het Hof van Hoogstraten behoorden, maken bezoekers kennis met de zeden, de etiquette en de culinaire gewoontes aan het Hof.

**Tentoonstelling in het Museum van de Geneeskunde: ‘De kunst van het helen in de Renaissance’ (tot 1 september 2016). Tijdens een tocht langs meer dan 150 kunstwerken en archeologische voorwerpen, worden bezoekers op een originele manier ingewijd in de geneeskundige praktijken ten tijde van Keizer Karel én in de Antieke, Arabische en middeleeuwse tradities waarop die gebaseerd waren.

**De week van de Ommegang (5, 6 en 7 juli 2016): op 5 en 7 juli trekken 1.400 figuranten ’s avonds door het centrum van Brussel. De Renaissance komt weer even tot leven! De koets van Keizer Karel en zijn hofhouding – samengesteld uit muzikanten, dansers, ridders, wachters, vaandeldragers e.a. – schrijdt door de straten van de stad (van het Warandepark tot op de Grote Markt). Zoals ieder jaar, wordt daar een groots spektakel opgezet rond de bekendste personages uit die tijd. In de marge van dit grootschalig evenement wordt een middeleeuws dorp opgebouwd, met een middeleeuwse markt, steekspelen en een workshop kruisboogschieten. Op 5, 6 en 7 juli wordt het Gewest terug gekatapulteerd naar het midden van de 16de eeuw.

Zie www.carolusfestival.brussels. De Europese cultuurroute: www.itineracarolusv.eu


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder