Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Lachen naar het vogeltje

16 mei 2016 Siebrand Krul

Toen koning Leopold I van België (geboren in 1790) rond 1865 werd vereeuwigd door Louis Ghémar, kon hij niet bevroeden dat zijn beeltenis ooit miljoenen keren de hele wereld over zou gaan. De fotograaf wist waarschijnlijk beter. Het waren de beginjaren van de fotografie, waarin het maken van een portret nog tijdrovend en duur was en de strijd tussen de daguerreotypie en ambrotypie nog beslecht moest worden.

De tentoonstelling Photography Inc. Van luxeproduct tot massamedium, in het FOMU te Antwerpen, laat zien dat de artistieke intenties van een fotograaf eigenlijk meteen in dienst stonden van de voortschrijdende techniek. Zo leidde de komst van de carte-de-visite tot een ongekende bloei van de portretfotografie en werd de vervaardiging van glasplaten, papier en film na 1880 een lucratieve industrie. De nieuwe, koopkrachtige bourgeoisie wilde gezien worden.
In de loop van de vorige eeuw wisten grote namen als Kodak en Afga de foto- en afdruktechnieken steeds verder te perfectioneren om aan de enorme vraag te kunnen voldoen. Hierbij werd de klassieke vakfotograaf de schakel tussen fabrikant en consument. Hij markeerde de diverse levensstadia en woonde meestal letterlijk om de hoek. Met de komst van de digitale fotografie was zijn rol uitgespeeld. De bijzondere foto’s – allen uit de eigen collectie van het FOMU – kunnen dan ook als zijn nalatenschap worden beschouwd.
(Jaap Krol)

Antwerpen, FOMU – Fotomuseum provincie Antwerpen. Waalsekaai 47, 0032-32 42 93 00
www.fotomuseum.be – Photography Inc. Van luxeproduct tot massamedium, tot en met 9 oktober, di-zo 10-18 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder