Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Game of Thrones

16 mei 2016 Siebrand Krul

Richard III en de Rozenoorlogen, de 15de-eeuwse dynastieke oorlogen om het veroveren van de Engelse koningskroon tussen de adellijke huizen York en Lancaster vormen de inspiratie voor de romancyclus Game of Thrones. Auteur George R.R. Martin sprokkelde inspiratie uit de rijke schatkamer van de periode tussen de koningshuizen Plantagenet en Tudor. Hij creëerde een volledig eigen geschiedenis, voor de fans speciaal uitgeschreven in ‘De verborgen geschiedenis van Westeros en Game of Thrones’.

Het zoeken naar de echte historische inspiratie is puzzelwerk voor gevorderden. Zo staat de Black Watch, een koninklijk Schots eliteregiment in het Britse leger, model voor de Night’s Watch die hun hoofdkwartier hebben in Castle Black. Deze nachtwacht bewaakt een ijsmuur die de wilden moet tegenhouden. Die staan symbool voor de Schotten en de ijsmuur is een ietwat steviger versie van de Muur van Hadrianus. Een van de hoofdrolspeelsters, Daenerys Targaryen, terecht gekomen op een ander continent, probeert een weg te vinden naar het koningschap in Westeros. Zij lijkt op de 12de-eeuwse keizerin Mathilde, die als keizerin-weduwe van het Duitse Rijk probeerde om haar Engelse erfdeel veilig te stellen. Door te putten uit verschillende tijdsperiodes uit de kleurrijke en bloederige Britse geschiedenis, zelfs de mythische Welshe draken te incorporeren, is de reeks alles behalve saai. De hamvraag is natuurlijk of het in Game of Thrones zal eindigen zoals in de echte geschiedenis? Zal een van de pretendenten of een lachende derde de troon veroveren?
(Harry van Royen)

Lees tal van artikelen over de Rozenoorlogen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. NU overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder