Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

‘Een groot, slecht man’

16 mei 2016 Siebrand Krul

Groot(s) waren zijn ambities toen Richard Nixon in 1968 met een nipte meerderheid tot de 37ste president van de Verenigde Staten werd verkozen. Hij zag zichzelf in de galerij van de groten, genre Lincoln en Ted Roosevelt. Die wensdroom was maar mogelijk als hij een eind kon maken aan de uitzichtloze oorlog in Vietnam die op het thuisfront de ‘Great Society’ verscheurde.

‘Tricky Dick’ knoopte nog voor de verkiezingen in het geheim onderhandelingen aan met de communistische vijanden. Een daad van verraad, zo wisten ook de Democraten, maar iedereen besloot de hele affaire in de doofpot te stoppen. Eenmaal president zette zijn toeverlaat Henry Kissinger die geheime diplomatie van toenadering voort. Nixon toastte met communistische dictators die de Vietcong van wapens en munitie voorzagen, nadat hij bevel had gegeven Cambodja massaal en langdurig te bombarderen. Alweer in het geniep want de Amerikaanse militaire rapporten werden jarenlang op grote schaal vervalst.
Slecht waren dus de middelen waarvan de machtspoliticus Nixon zich zonder scrupules bediende. Als zoon van een arme groenteboer uit Californië, als advocaat en als beginnende politicus had hij voortdurend vernederingen ondergaan die zijn wilskracht en incasseringsvermogen hebben gevormd. Rancune dreef de grofgebekte Nixon voort, tot op het randje van paranoia en waanzin, en gevoed door slapeloosheid, medicatie en alcohol. Hij zag overal vijanden en liet ministers, politieke tegenstanders en journalisten afluisteren.
Tim Weiner, gelauwerd journalist, beschrijft dit Shakespeariaanse koningsdrama in staccatostijl, gevat en meeslepend, en put ruimschoots uit documenten en verslagen die recent zijn vrijgegeven. Zijn relaas tart elke verbeelding, precies omdat wetteloosheid, leugens en bedrog doodgewoon waren in het Oval Office.
(Luc Minten)

Tim Weiner, Eén man tegen de wereld. De tragiek van Richard Nixon
De Bezige Bij, Amsterdam 2015. 352, blz., € 29,90 ISBN 978 90 2349 261 0

Lees nog veel meer besprekingen van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder