Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Antieke prothese

16 mei 2016 Siebrand Krul

Bij opgravingen in het Oostenrijkse Karinthië is bij een 1500 jaar oud skelet een houten beenprothese aangetroffen. De man moet echter wel krukken hebben gehad om zich voort te bewegen. De werkzaamheden vonden plaats in een kerkje in Hemmaberg dat dateert uit de 5de-6de eeuw. Zoals serieuze wetenschappers betaamt is eerst grondig de betekenis onderzocht, waardoor het drie jaar duurde voor conclusies konden worden getrokken.

Bij een skelet van een man ontbrak de volledige linkervoet, en op die plek zat een houten prothese die met een metalen ring aan het been was bevestigd. Weliswaar vervingen de oude Egyptenaren drie millenia geleden al ontbrekende ledematen, maar voor Europa is de Karinthische vondst de oudste. Wetenschappers kunnen veel kennis van de medische stand van zaken afleiden uit zulke vondsten. Dat betreft bijvoorbeeld dat iemand een amputatie overleefde, wat helemaal niet vanzelfsprekend is. De wond lijkt ook behoorlijk geheeld te zijn, waaruit valt af te leiden dat de behandelende medici verstand van zaken hadden. Maar goed ter been was de patiënt niet meer, zo is te zien aan wondaangroeisel. Bovendien had hij last van atrose, zodat hij krukken moet hebben gebruikt om zich te bewegen. Met enige omzichtigheid is tevens vast te stellen dat de man tot de elite moet hebben behoord: daarop duiden deze toch complexe behandeling, èn uiteraard de prominente begraafplek. Bovendien werden in zijn graf tevens een broche en een dolk gevonden.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder