Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Aboriginals als beesten

16 mei 2016 Siebrand Krul

De foto is genomen in het begin van de 20ste eeuw in de gevangenis van Wyndham. Deze nederzetting is de oudste en meeste noordelijke van de regio Kimberley in West-Australië, gesticht in 1866 als gevolg van de gold rush in Halls Creek. Hoewel het precieze verhaal achter de foto onbekend is, staat vrijwel vast dat de aboriginals zijn gearresteerd op grond van ad hoc-regels die hen verboden in de buurt van de goudzoekersnederzettingen te komen.

Het kan ook zijn dat ze het verbod overtraden, alcohol te drinken of vuurwapens te dragen, of zich op te houden op verboden plekken, of op verboden tijden. Je hoefde als aboriganal, kortom, geen crimineel te zijn om door blanken in de boeien geslagen te worden op je voorvaderlijke grond. Verder is het denkbaar dat ze bijeengedreven zijn voor transport naar een nieuw reservaat die rond deze tijd werden ingesteld.
In de 19de eeuw kregen gevangenen in Australië standaard een ijzeren klem om de hals van zo’n 2,3 kilo en werden ze vastgezet in de open lucht waar de temperaturen varieerden van 35 tot 45 graden. De halsringen werden met een hangslot vastgezet en met kettingen werden de gevangenen aan elkaar gebonden, doorgaans negen of tien man. Later kregen ze enkelklemmen, die verbonden waren met een ketting om de middel. Via de enkels werden gevangenen twee-aan-twee gekoppeld. Deze methode maakte het mogelijk om ze aan het werk te zetten.
Hoewel de inheemsen dus door de Britten werden geknecht als slaven, was er geen slavenhandel. In nogal wat koloniën heerste een tekort aan arbeidskrachten, waarop het gevangenissysteem wreed inspeelde.
(Smithsonian)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder