Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vader gevonden

19 april 2016 Siebrand Krul

Hendrik Reynecke uit Kaapstad (Zuid-Afrika) kwam na vijf jaar speurwerk het vreemdelingendossier van zijn overgrootvader Joseph op het spoor, die in de jaren 1920 in Brussel verbleef. Joseph overleed toen zijn dochter Joan – de grootmoeder van Hendrik – amper twee jaar oud was. In het vreemdelingendossier van het Rijksarchief in Brussel bleek tot verbazing van heel de familie een pasfoto van Joseph te zitten. Een prachtig (archief)verhaal, in Hendriks eigen woorden.

‘Vijf jaar geleden vertelde mijn grootmoeder Joan me dat ze haar vader nooit gekend had. Hij was gestorven toen ze nog heel jong was. De enige informatie die ze over hem had, was zijn naam, beroep en het feit dat hij in België was geboren. Ze had ooit als klein meisje een schim van haar vader op een groepsfoto van een voetbalploeg gezien, maar een duidelijk beeld van hem had ze nooit gehad. Mijn grootmoeder was maar vijftien jaar oud toen ook haar moeder stierf en bleef achter met vele onbeantwoorde vragen over haar familiegeschiedenis. Toen ze me dit vijf jaar geleden vertelde, nam ik me voor om de familiegeschiedenis uit te spitten.

 

Joan met haar gezin.

Joan met haar gezin.

Ik ontdekte dat mijn overgrootvader Joseph geboren werd in Antwerpen, maar de familie emigreerde naar Londen toen Joseph zes jaar was. Hij trok voor zijn studies optometrie naar Amerika en keerde terug naar Engeland om er aan de slag te gaan. Op de ‘Belgische piste’ ging ik niet verder in tijdens mijn onderzoek.
De ontdekking van een advertentie in een Zuid-Afrikaanse krant waarin mijn overgrootvader zijn diensten als optometrist aanprees, leidde me uiteindelijk verder naar België. In de advertentie werd als referentie verwezen naar de ‘Ecole d’optique Brussels’. Ik nam contact op met het Stadsarchief van Brussel en kreeg van hen enkele uittreksels uit het bevolkingsregister doorgestuurd. Ze gaven me ook de gouden tip om navraag te doen bij het Rijksarchief naar het vreemdelingendossier van mijn overgrootvader. En dit bleek effectief aanwezig te zijn in het Algemeen Rijksarchief! Ik liet het dossier digitaliseren en kreeg van kop tot teen kippenvel toen het eind januari 2016 elektronisch werd bezorgd…
In het vreemdelingendossier bleek een paspoortfoto van mijn overgrootvader te zitten. Ik e-mailde de foto direct door naar heel de familie en belde mijn grootmoeder op, die met verstomming was geslagen. Ik drukte de foto af en na een rit van twee uur kreeg mijn geëmotioneerde grootmoeder op haar 86ste voor het eerst haar vader te zien.

 

Jozef.

Joseph.

Uit het dossier blijkt dat mijn overgrootvader in 1921 van Londen naar Brussel verhuisde. Mijn volgende queeste is te achterhalen wanneer hij vervolgens naar Zuid-Afrika emigreerde. Het moet voor 1930 geweest zijn, het jaar dat mijn grootmoeder werd geboren. Joseph overleed op 4 oktober 1932 in Mafikent, Zuid-Afrika. Ik ben ook nog volop op zoek naar informatie over de twee halfbroers van mijn grootmoeder.” Eens je gebeten bent door familiegeschiedenis …
De foto van haar vader heeft intussen een mooie plaats gekregen in de woonkamer van Joan.
(Rijksarchief in België)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder