Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Oorlogsenthousiasme

19 april 2016 Siebrand Krul

Hoe valt de euforie te verklaren die zich meester maakte van kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en andere intellectuelen bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ? Hoe konden duizenden intelligente, sociaal geëngageerde en vrijgevochten mannen en vrouwen veranderen in militante, oorlogsverheerlijkende radicalen? De Nederlandse historicus Ewoud Kieft buigt zich in Europa 1900- Oorlogsenthousiasme 1918 over deze prangende vragen. Op woensdag 11 mei 2016 is hij te gast in het CegeSoma in Brussel.

Tussen 25 juli en 5 augustus 1914 waren de straten en pleinen van de Europese hoofdsteden gevuld met honderdduizenden opgewonden mensen. Wat velen al jaren hadden zien aankomen werd nu werkelijkheid: er zou een grote oorlog komen. En dat vervulde een belangrijk deel van de bevolking met grote verwachtingen, opluchting, zelfs enthousiasme. Het ging om – op een paar uitzonderingen na – de gehele Europese culturele elite van dat moment: kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en journalisten. Zij hadden al jaren verlangd naar een radicale omslag in hun leven, desnoods met geweld. Aan de hand van de levens van een aantal van de meest vooruitstrevende mensen uit die periode, onder wie Sigmund Freud, Hermann Hesse, H.G. Wells en Vladimir Majakovski, die allen meegesleept werden door de oorlogsroes, probeert hij het antwoord te vinden op het mysterie: hoe konden duizenden intelligente, sociaal geëngageerde en vrijgevochten mannen en vrouwen veranderen in militante, oorlogsverheerlijkende radicalen? Wat was er in hun levens en in de wereld om hen heen gebeurd? En hoe ging het verder met hen tijdens de oorlog, toen ze eenmaal het ware gezicht van het industriële massageweld onder ogen moesten zien?
Met het oorlogsenthousiasme in het Europa van 1914 als vertrekpunt ontbloot Ewoud Kieft enkele fundamentele culturele schema’s die ons toelaten geboorte en aantrekkingskracht van fascisme en nationaal-socialisme beter te begrijpen.

– Wanneer: woensdag 11 mei 2016, 14.30 uur
– Waar: conferentiezaal van het CegeSoma, Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel
– Voertaal: Nederlands. Inkom is gratis. Vooraf inschrijven bij ambar.geerts@cegesoma.be of telefonisch: 02/556.92.11


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder