Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Belgenmonument

19 april 2016 Siebrand Krul

Van de ongeveer een miljoen Belgen die in 1914 bij het begin van de Eerste Wereldoorlog de grens met Nederland overvluchtten, verbleven 19.000 Belgische militairen in en rond Amersfoort. Het Archief Eemland heeft kranten, foto's, gezinskaarten en andere documenten uit die oorlogsjaren verzameld en gearchiveerd en ondergebracht op de themawebsite BelgenGezocht.nl.

De gevluchte militairen werden aan de Nederlandse grens ontwapend, voor zover ze niet in burgerkleren naar huis konden terugkeren of naar Engeland ontkomen. Ze werden overgebracht naar kazernes zoals Juliana van Stolberg, waar in oktober 1914 in totaal 16.500 Belgische militairen waren ondergebracht, terwijl er plaats was voor vierduizend man. De officieren hadden een meer bevoorrechte positie. Zij werden in pensions ondergebracht, genoten meer bewegingsvrijheid en konden vaak hun familie laten overkomen.

 

Het Amersfoortse kamp voor Belgische vluchtelingen roept actuele vergelijkingen op.

Het Amersfoortse kamp voor Belgische vluchtelingen roept actuele vergelijkingen op.

Belgenmonument
In 1916, twee jaar voor het einde van de oorlog, werd als waardering voor de gastvrijheid van Nederland door de Belgische overheid een monument aangeboden. In oktober van dat jaar werd besloten om het imposante stenen bouwwerk in Amersfoort te plaatsen, op de top van de Amersfoortse Berg. Het is in omvang het grootste monument van Nederland en gebouwd door de geïnterneerden. Het werd in 1919 voltooid. Het monument was een initiatief van de Commissie der Werkscholen. Deze Belgische commissie hield zich bezig met werkverschaffing en onderwijs voor geïnterneerde Belgische militairen. Het bouwwerk was niet alleen een dankbetuiging, maar gelijktijdig ook het grootste werkervaringsproject van de werkscholen. ‘De Eerste Wereldoorlog wordt tot 2018 in de hele provincie Utrecht herdacht.

 

Het Belgenkamp in Harderwijk. De vluchtelingen werden in verschillende categorieën verdeeld en 'opgevangen' danwel 'opgesloten', vaak naar gelang hun sociale status.

Het Belgenkamp in Harderwijk. De vluchtelingen werden in verschillende categorieën verdeeld en ‘opgevangen’ danwel ‘opgesloten’, vaak naar gelang hun sociale status.

Restauratie
Het monument en het gebied eromheen wordt, in aanloop van de herdenkingsceremonie in november, ingrijpend gerestaureerd. Bij de ceremonie zijn een afvaardiging van de Belgische regering, veteranenorganisaties en vertegenwoordigers van Nederlandse steden, waar ook vluchtelingen zijn opgevangen, aanwezig. Het hoogtepunt van het programma ligt in de maanden september tot en met december.
[Foto: Het Belgenmonument in Amersfoort]
(Bert Vos)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder