Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Afrika 010

19 april 2016 Siebrand Krul

De vermaarde (en veelbesproken) Afrikacollectie van het Rotterdamse Wereldmuseum wordt in een nieuwe setting aan het publiek getoond. De uitstalling loopt van 29 april tot 8 januari 2017 en de start maakt deel uit van een groots Rotterdams festival. Jazz-zangeres en songwriter Ntjam Rosie is de ambassadrice van de tentoonstelling. Als er iemand ‘AFRIKA 010’ is, dan is het Ntjam Rosie wel.

Zoals zij zelf zegt: ‘mijn kern is Afrika.’ De jazz-zangeres en songwriter uit Kameroen haalt haar inspiratie uit haar roots. Op haar negende kwam ze naar Nederland en studeerde af aan Codarts in Rotterdam, haar nieuwe thuisbasis. Als ambassadrice van de tentoonstelling zal ze samen met de Congolese Lwela Kasulwe een speciaal optreden verzorgen bij de opening van de tentoonstelling op donderdagavond 28 april 2016.

 

Agenda-Afrika-2

Speciaal bij deze tentoonstelling maakt het Wereldmuseum een kleurrijk 148 pagina’s tellend magazine met daarin alles over de connectie tussen Afrika en Rotterdam. Zo vertelt oud-Feyenoorder Mike Obiku over zijn band met de voetbalclub en zijn moederland Nigeria en is er een verhaal over Afrikaanse smaken en prachtige kapsels in Rotterdam. Uiteraard staat het programma van het festival uitvoerig in het blad, dat wordt gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling op donderdagavond 28 april 2016 in het Wereldmuseum.

Zie voor meer info: afrika010.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder