Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Window of my eyes

28 maart 2016 Siebrand Krul

Harry Muskee, blueslegende uit Drenthe, is hoofdpersoon in een tweetal tentoonstellingen van het Drents Museum in Assen. 'Window of my eyes - 75 jaar Harry 'Cuby' Muskee' kent een grote toeloop en is daarom verlengd tot en met 5 juni. Dwalend door de alleraardigste memorabilia zie je opzij allerlei vijftig- en zestigplussers verzinken in herinneringen. De tentoonstelling is opgehangen aan uitspraken van Muskee (vandaar de titel) en anderen over hem en dat heeft een fascinerende uitwerking.

De overzichtstentoonstelling, een eerbetoon aan Harry Muskee, de in 2011 overleden blueszanger die in juni 75 jaar zou worden, kun je gerust klein maar fijn noemen. Het is een wandeling door Muskees leven, dat altijd weer vastklampte aan zijn Drentse wortels: Grolloo was en bleef zijn basis, een baken van eenvoud en oprechtheid, ver van de blaaskakerij van de grote stad. De tentoonstelling bestaat ook uit citaten van van vrienden en bandleden. Daarnaast zijn er nog nooit vertoonde filmopnames, geluidsfragmenten, affiches, hoesontwerpen, elpees, singeltjes en andere Muskee-memorabilia te bewonderen. Je hoort om je heen kreetjes van herkenning: ‘Ja, in 1981 in Haaksbergen, daar was ik bij!’De fototentoonstelling Blues from Heaven met werk van Rudy Leukfeldt, die Muskee veelvuldig portretteerde, is elders in het museum nog tot en met 17 april 2016 geopend.
Om de verlenging te vieren organiseert het Drents Museum extra gratis bluesactiviteiten voor museumbezoekers. Zo is er tot en met 5 juni elke zondagmiddag een instaprondleiding door de tentoonstelling met vrienden van Muskee. Op 19 maart en 2 april zijn er speciale Muskee-wandelingen door de binnenstad van Assen en op 10 april kunnen bezoekers zelf muziek maken tijdens de workshop Feel the blues. Ook is er een speciaal optreden van bluesartiest Ralph de Jong op 30 april in het museum. Voor meer informatie, zie www.drentsmuseum.nl

Bluesjaar Drenthe
Keep the blues alive! Dat is het motto dat in het kader van het Bluesjaar in heel Drenthe te horen is. Het hele jaar worden er op diverse locaties bluesactiviteiten georganiseerd. Zo is er op 3 en 4 juni het Holland International Blues Festival in Grolloo. Voor meer informatie, zie www.drenthe.nl/blues


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder