Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Spookdorp Doel

28 maart 2016 Siebrand Krul

Iedereen kent de kerncentrale van Doel. Technische mankementen in deze dertig jaar oude nucleaire energieverstrekker komen maandelijks in het nieuws en de laatste tijd nemen de zorgen toe over een mogelijke terroristische aanslag. Maar Doel is meer, herstel: was meer dan haar kerncentrale. Doel was ooit een dorp, direct gelegen aan de voet van de kerncentrale, aan de grens met Nederland.

Vijftig jaar geleden werden de eerste plannen gemaakt om op exact de plaats van het dorpje nieuwe dokken te bouwen voor de Antwerpse haven. De 1.500 inwoners werden vriendelijk – doch dwingend – verzocht hun huizen te verlaten. Anno 2016 is er nog geen schep in de grond gezet, maar wonen er nog maar 25 mensen in het spookdorp dat Doel heet. Lees het aangrijpende ‘Dit is mijn hof’ van Chris de Stoop.

 

Spookdorp-Doel2

Op een vrije zaterdag besluit ik om met vrienden te gaan kijken in dit toch wel beroemde dorp. Zodra we aan de overkant van de Schelde beland zijn zien we aan de horizon enorme rookwolken. Dit kan niet anders: dat moet de kerncentrale van Doel zijn. Een GPS hebben we nu niet meer nodig, we volgen gewoon de rook. Dichter bij Doel gekomen zien we de eerste leegstaande huizen, en vele spandoeken en muren vol graffiti met teksten als ‘Stop de waanzin, Doel moet blijven!’.

 

Spookdorp-Doel-wb3

In het dorp aangekomen parkeren we de auto, en gaan op onderzoek uit. We zijn duidelijk niet de enigen die dit bedacht hebben. Er lopen tientallen bezoekers rond, de één met nog een grotere camera dan de ander. Ik kan ze goed begrijpen, Doel lijkt op een decor van een thriller à la ‘The Walking Dead’. Het voelt surrealistisch; deuren en ramen zijn gebarricadeerd met planken, straten liggen bezaaid met glas en afval, her en der lopen poezen die schijnbaar zijn gaan wonen in de door mensen verlaten huizen.

 

Spookdorp-Doel-wb4

Het is triest dat dit levende dorp in een aantal decennia veranderd is een spookdorp. Nog bedroevender vind ik het echter dat de huidige 25 inwoners (hetgeen is overgebleven van) ‘hun Doel’ zien veranderen in een open-lucht-attractie. Een attractie waar ook ik niet van weg kon blijven.
(Tekst en foto’s: Gertjan de Boer/Erfgoedstem)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder