Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Spookdorp Doel

28 maart 2016

Iedereen kent de kerncentrale van Doel. Technische mankementen in deze dertig jaar oude nucleaire energieverstrekker komen maandelijks in het nieuws en de laatste tijd nemen de zorgen toe over een mogelijke terroristische aanslag. Maar Doel is meer, herstel: was meer dan haar kerncentrale. Doel was ooit een dorp, direct gelegen aan de voet van de kerncentrale, aan de grens met Nederland.

Vijftig jaar geleden werden de eerste plannen gemaakt om op exact de plaats van het dorpje nieuwe dokken te bouwen voor de Antwerpse haven. De 1.500 inwoners werden vriendelijk – doch dwingend – verzocht hun huizen te verlaten. Anno 2016 is er nog geen schep in de grond gezet, maar wonen er nog maar 25 mensen in het spookdorp dat Doel heet. Lees het aangrijpende ‘Dit is mijn hof’ van Chris de Stoop.

 

Spookdorp-Doel2

Op een vrije zaterdag besluit ik om met vrienden te gaan kijken in dit toch wel beroemde dorp. Zodra we aan de overkant van de Schelde beland zijn zien we aan de horizon enorme rookwolken. Dit kan niet anders: dat moet de kerncentrale van Doel zijn. Een GPS hebben we nu niet meer nodig, we volgen gewoon de rook. Dichter bij Doel gekomen zien we de eerste leegstaande huizen, en vele spandoeken en muren vol graffiti met teksten als ‘Stop de waanzin, Doel moet blijven!’.

 

Spookdorp-Doel-wb3

In het dorp aangekomen parkeren we de auto, en gaan op onderzoek uit. We zijn duidelijk niet de enigen die dit bedacht hebben. Er lopen tientallen bezoekers rond, de één met nog een grotere camera dan de ander. Ik kan ze goed begrijpen, Doel lijkt op een decor van een thriller à la ‘The Walking Dead’. Het voelt surrealistisch; deuren en ramen zijn gebarricadeerd met planken, straten liggen bezaaid met glas en afval, her en der lopen poezen die schijnbaar zijn gaan wonen in de door mensen verlaten huizen.

 

Spookdorp-Doel-wb4

Het is triest dat dit levende dorp in een aantal decennia veranderd is een spookdorp. Nog bedroevender vind ik het echter dat de huidige 25 inwoners (hetgeen is overgebleven van) ‘hun Doel’ zien veranderen in een open-lucht-attractie. Een attractie waar ook ik niet van weg kon blijven.
(Tekst en foto’s: Gertjan de Boer/Erfgoedstem)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder