Stelling

De wonderen zijn wel degelijk de wereld uit

Stem

Agenda

Bruegeljaar
Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende 16de eeuw. Met de double-bill Bruegel en zijn tijd, presenteert het museum twee grote tentoonstellingen rond de Renaissance in de Lage Landen: Bernard van Orley en Prenten in de eeuw van Bruegel.
Hadj in Amsterdam
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders en Belgen. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?
Meesterschapsnacht
Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Spookdorp Doel

28 maart 2016 Siebrand Krul

Iedereen kent de kerncentrale van Doel. Technische mankementen in deze dertig jaar oude nucleaire energieverstrekker komen maandelijks in het nieuws en de laatste tijd nemen de zorgen toe over een mogelijke terroristische aanslag. Maar Doel is meer, herstel: was meer dan haar kerncentrale. Doel was ooit een dorp, direct gelegen aan de voet van de kerncentrale, aan de grens met Nederland.

Vijftig jaar geleden werden de eerste plannen gemaakt om op exact de plaats van het dorpje nieuwe dokken te bouwen voor de Antwerpse haven. De 1.500 inwoners werden vriendelijk – doch dwingend – verzocht hun huizen te verlaten. Anno 2016 is er nog geen schep in de grond gezet, maar wonen er nog maar 25 mensen in het spookdorp dat Doel heet. Lees het aangrijpende ‘Dit is mijn hof’ van Chris de Stoop.

 

Spookdorp-Doel2

Op een vrije zaterdag besluit ik om met vrienden te gaan kijken in dit toch wel beroemde dorp. Zodra we aan de overkant van de Schelde beland zijn zien we aan de horizon enorme rookwolken. Dit kan niet anders: dat moet de kerncentrale van Doel zijn. Een GPS hebben we nu niet meer nodig, we volgen gewoon de rook. Dichter bij Doel gekomen zien we de eerste leegstaande huizen, en vele spandoeken en muren vol graffiti met teksten als ‘Stop de waanzin, Doel moet blijven!’.

 

Spookdorp-Doel-wb3

In het dorp aangekomen parkeren we de auto, en gaan op onderzoek uit. We zijn duidelijk niet de enigen die dit bedacht hebben. Er lopen tientallen bezoekers rond, de één met nog een grotere camera dan de ander. Ik kan ze goed begrijpen, Doel lijkt op een decor van een thriller à la ‘The Walking Dead’. Het voelt surrealistisch; deuren en ramen zijn gebarricadeerd met planken, straten liggen bezaaid met glas en afval, her en der lopen poezen die schijnbaar zijn gaan wonen in de door mensen verlaten huizen.

 

Spookdorp-Doel-wb4

Het is triest dat dit levende dorp in een aantal decennia veranderd is een spookdorp. Nog bedroevender vind ik het echter dat de huidige 25 inwoners (hetgeen is overgebleven van) ‘hun Doel’ zien veranderen in een open-lucht-attractie. Een attractie waar ook ik niet van weg kon blijven.
(Tekst en foto’s: Gertjan de Boer/Erfgoedstem)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Plagen aan Europa’s rafelrand

Centraal in het boek Tussen drie plagen staat de overlevingsdrang van een onderdrukt volk in een klein land aan de rafelrand van Europa. Lijfland (het gebied van het hedendaagse Estland en Letland samen) was eeuwenlang een speelbal van elkaar beconcurrerende grootmachten

Lees verder

Kroniek

Bruidsstoet door wolven overvallen

De Weensche Zeit bevat een zeer sensationeel verhaal van een bruiloftsstoet, die in Russisch Azië door wolven overvallen werd. De bruiloftsstoet, 130 personen, reed in een dertigtal sleden van het dorp Obstipoff naar Tashkent op ongeveer dertig wersten vandaar. Haast was men in de stad aangekomen, toen de paarden plotseling teekenen van schrik gaven, die spoedig ook op de deelnemers van den stoet oversloeg. Troepen van honderden hongerige wolven kwamen van alle kanten opzetten en omringden de sleden.'

Lees verder

Heilige van de week

Walburga van Eichstätt

25 februari († 775 of 779) Deze naam betekent beschermster van het slagveld. Walburga is de dochter van de koning van Engeland. Als ze tien jaar is, sterft haar vader. Walburgis wordt in een klooster opgevoed. Als ze volwassen is gaat ze als missionaris naar Duitsland. Daar geneest ze zieken en redt een kind van de hongersdood. Na de dood van haar broer wordt ze abdis van het klooster in Heidenheim (Frankenland). Daar sterft ze. Later worden haar relieken naar Eichstätt overgebracht. Nu nog loopt er geneeskrachtige olie uit de rots waarop Walburga’s relieken zijn geplaatst.

Lees verder