Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Leuven Biermaand

28 maart 2016 Siebrand Krul

Leuven en eigenlijk de ganse provincie Vlaams-Brabant prijzen zich dit jaar aan als ‘The place to beer’. Zowel Leuven als de provincie organiseren een maand lang proeverijen en andere bieractiviteiten tijdens de Leuven Biermaand en de Biermaand Vlaams-Brabant. De evenementen vinden plaats van 22 april tot 22 mei, met als hoogtepunten twee bierfestivals in Leuven.

Op 23 en 24 april vindt het Zythos Bierfestival plaats, en het nieuwere Leuven Innovation Beer Festival op 15 en 16 mei. De aftrap wordt gegeven op de Beer Bites Oude Markt, een openlucht biermarkt op 22 april.
Proeverijen, bierroutes en brouwerijbezoeken. Innovatie en traditie. Biergeschiedenis en ‘foodpairing’, want als het niet Engelstalig is, is het niet modern. Wat het betekent, merk je ter plaatse wel. Kijk voor waat je liefst heen gaat op www.leuvenbierstad.be

Vlaams-Brabant
Vlaams-Brabant is de bierprovincie bij uitstek met meer dan dertig grote en kleine brouwerijen, goed voor ruim 250 streekbieren. Op 23 april tot 22 mei is Vlaams-Brabant in de ban van bier. Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Leuven hebben een ruim aanbod aan activiteiten opgezet rond dit thema. Zo zetten vijf weekends lang, van 23 april tot 22 mei, acht brouwerijen hun deuren open en pakken de gemeenten Aarschot, Beersel, Diest, Hoegaarden en Leuven uit met originele bierformules zoals bierverhalen, bierproeverijen en begeleide bierfietstochten. De brouwtraditie en geheime bierformules worden hier gekoesterd van generatie op generatie. Van de lambiekbieren in het Pajottenland en de Zennevallei tot het troebele witbier van Hoegaarden, van donkere mouten tot fris fruitbier. Men vindt hier de allergrootste wereldspeler en de kleinste ambachtelijke brouwerij. De variatie aan smaken en stijlen aan bieren in Vlaams-Bra¬bant is enorm.
Ondertussen komen er steeds nieuwe brouwerijen bij zoals recent de brouwerijen De Hoorn in Steenhuffel en Belgoo in Sint-Pieters-Leeuw. En al die andere artisanale brouwers breiden ook steeds hun assortiment uit. Bovendien zet Vlaams-Brabant ook inzake bierinnovatie de toon met het gerenommeerde labo van professor Delvaux in De Kroon te Neerijse en de projecten van Hof Ten Dormaal uit Tildonk.
www.verliefdopvlaamsbrabant.be/bier

 

Leuvenbier-wb2

Zythos
Het laatste weekend van april staat in Leuven, voor de vierde keer op rij, het Zythos BierFestival op het programma. Met een honderdtal brouwers en bierfirma’s, meer dan 500 verschillende bieren en een 15.000-tal bezoekers is Zythos het grootste bierfestival van het Europese vasteland. In glaasjes van tien cl proef je, in ruil voor één jeton, de verschillende bieren. Je krijgt er bovendien alle uitleg over van de brouwer. Naast de vaste waarden zijn er ook dit jaar weer nieuwe brouwers én nieuwe bieren die worden voorge¬steld. www.zbf.be

Artisanaal
Tijdens het Pinksterweekend, op zondag 15 en maandag 16 mei, nodigt brouwer André Janssens (Hof Ten Dormaal) craftbrouwerijen uit de hele wereld uit in De Hoorn in Leuven. ‘De 75 aanwezige bieren, die de 16 aanwezige internationale brouwers zelf zullen voorstellen, worden gekenmerkt door hun ar¬tisanale karakter, maar vooral door de innovatieve manier waarop ze gebrouwen worden’, vertelt André Janssens. ‘Die innovatie vind je terug in de ingrediënten, de gebruikte technieken, het productieproces, de energie, de verpakking, de bereidingswijze of zelfs de oorsprong van het gebruikte recept.’ Het festival is kleinschalig. Voor het eerst sinds jaren zal er in de Hoorn, waar ooit de eerste Stella werd gebrouwen, de geur van vers gebrouwen bier waar te nemen zijn. Verder kan je genieten van een lekkere hap en zijn er boeiende lezingen en workshops.
Ook amateurbrouwers verdienen hun plek binnen dit festival. Zo wordt er voor de tweede keer een wedstrijd georganiseerd voor het brouwen van het ‘beste innovatieve amateurbier’. De prijsuitreiking zal op het festival plaatsvinden.
Hof Ten Dormaal brouwt voor de gelegenheid een ‘limited edtion’ festivalbier. Het bier, innovatief door de combinatie van ver¬schillende stijlen, is nu reeds te koop in de betere drankenhandelaars. www.leuveninnovationbeerfestival.com


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder