Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Erfgoeddag voor rituelen

28 maart 2016 Siebrand Krul

De Vlaamse Erfgoeddagformule is een succes. De cultureel-erfgoedsector (musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heem- en geschiedkundige kringen) presenteert op zondag 24 april een programma dat dit jaar focust op rituelen. Ons leven zit er vol mee. Maar wat zijn rituelen precies en waarom zijn ze zo krachtig en betekenisvol?

Etnologen spreken over de jaarcyclus en de levenscyclus. Maar ook rituelen kunnen in de tijd een andere vorm of inhoud aannemen. En hoe zit het met de rituelen van erfgoedwerkers? Kunnen we spreken van ‘erfgoedrituelen’? Is een museum te beschouwen als een nooit eindigend ritueel? Zijn alle rituelen immaterieel erfgoed en omgekeerd? Hoe staan we tegenover wat sommige historici ‘uitgevonden rituelen’ noemen? Is het tot erfgoed verklaren, en er vervolgens zo mee omgaan, niet een kwestie van ritueel?
Dit kan het publiek ontdekken op de 16de Erfgoeddag. Alle activiteiten die dag zijn gratis. Het Erfgoeddagprogramma, met 700 activiteiten, 529 organisaties in 263 gemeenten, kan je raadplegen op www.erfgoeddag.be
Iedereen kan de gratis Erfgoedapp downloaden en er gemakkelijk het volledige Erfgoeddagprogramma mee raadplegen. Surf voor meer informatie naar www.erfgoedapp.be, of stel je programma op maat samen op www.erfgoeddag.be. De meeste erfgoedcellen (www.erfgoedcellen.be) stellen een lokale of regionale programmabrochure ter beschikking.
Ook het openbaar vervoer doet weer mee. In de Erfgoeddagfolder vind je een duo-dagpas van De Lijn, een aanbod dat enkel geldig is op Erfgoeddag. De NMBS biedt een weekendbiljet aan waarmee je voordelig de trein kan nemen.
Een gratis exemplaar van de Erfgoeddagfolder kan je ophalen bij de deelnemende organisaties, in een groot aantal openbare bibliotheken, toeristische kantoren en in de De Lijnwinkels. Nog gemakkelijker? Bestel een exemplaar via het gratis telefoonnummer 1700.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Het is een sensibiliseringsactie over cultureel erfgoed en de zorg die dat erfgoed vereist.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder