Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Cruijff en leiderschap

28 maart 2016 Siebrand Krul

Nog dagenlang dreunt het onvoorstelbare na: Johan Cruijff is dood. ‘El Salvador’, zoals hij in Catalonië bekend staat, blijkt sterfelijk. Nederland verliest een hoeksteen van zijn identiteit. Tientallen praatprogramma’s leveren een stroom aan gelijksoortige reacties op: ongeloof, verbijstering, treurnis. De stad Amsterdam en de voetbalclub Barcelona overwegen beide hun voetbalstadions naar 'het fenomeen' (zoals Nico Scheepmaker hem noemde) te vernoemen.

Naast zijn weergaloze manier van voetbal (Cruijff is wel de enige speler uit de jaren zeventig die er ook tegenwoordig bovenuit zou steken), werd hij ook bekend door zijn merkwaardige taalgebruik. Dat was een mengeling van versprekingen (‘geitenkaas’ i.p.v. ‘gatenkaas’) en wonderlijk geformuleerde diepzinnigheden. Een intellectueel als prof.dr. Pieter Winsemius is erdoor gefascineerd omdat er veel knappe waarheid in zit. Hij schreef er twee boeken over. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ (uitgeverij Balans) het is zo’n typische Cruijff-uitdrukking waar je twee keer naar kijkt en dan om moet lachen, of je begrijpt ‘m. Cruijff was een orakel. Voor sommigen een bron van wijsheid, voor anderen van kleurrijke, onbegrijpelijke taal. Maar over één ding is iedereen het eens: als succes de maatstaf is, is Johan Cruijff een leider. Leiders onderscheiden zich immers doordat zij het beste uit zichzelf en hun omgeving kunnen halen.

 

Finale Wereldbeker, 1974, West-Duitsland-Nederland, tweede minuut. Het eerste Duitse balcontact is dat van keeper Sepp Maier, die door een strafschop van Johan Neeskens bijna doormidden is geschoten en de bal uit het net vist. Hier de aanleiding: Johan Cruijff slalomt langs een handvol Duitsers (in beeld Breiner en Vogts) en wordt binnen 'de zestien' gevloerd. Scheidsrechter Tayler twijfelt geen moment en wijst naar de stip.

Finale Wereldbeker, 1974, West-Duitsland-Nederland, tweede minuut. Het eerste Duitse balcontact is dat van keeper Sepp Maier, die door een strafschop van Johan Neeskens bijna doormidden is geschoten en de bal uit het net vist. Hier de aanleiding: Johan Cruijff slalomt langs een handvol Duitsers (in beeld Breitner en Vogts) en wordt binnen ‘de zestien’ gevloerd. Scheidsrechter Taylor twijfelt geen moment en wijst naar de stip.

Dit boek kan worden gelezen als een verzameling van amusante, kleurrijke voetbalverhalen. Bovendien kan de lezer het een en ander leren van het handelen van Cruijff. Leiderschap wordt op een originele en eenvoudige wijze gedemonstreerd.
‘In voetbal is het simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.’
‘Wat is snelheid? Vaak verwisselt de sportpers snelheid met inzicht. Kijk, als ik iets eerder begin te
lopen dan een ander, dan lijk ik sneller.’
‘Als ik een bal aan de voet heb die ik wil afspelen, dan moet ik rekening houden met mijn bewaker, de wind, het gras, de snelheid waarmee de spelers lopen. Wij berekenen de kracht waarmee je moet schoppen en de richting in ééntiende seconde. Een computer doet daar twee minuten over!’
Kijk voor een gesprek tussen Cruijff en Winsemius naar https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/je-gaat-het-pas-zien-als-je-het-doorhebt/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder